yerelhayat @ hotmail.com

BU SENE KAYIT PARASI, KAÇ LİRA?

İlk, orta ve lise ülkede yaşayan her çocuk için mecburî ve parasızdır.

Ağustos ve eylül ayı öğrenci kayıtlarının yapıldığı aydır. Kayıtla birlikle gündeme gelen en önemli konu KAYIT PARASIDIR.

Kayıt parası: Öğrenciler okula yazılırken Okul Aile Birlikleri makbuzu ile velilerden alınan paradır. Para kayıt zamanı alındığı için halk adına kayıt parası der, ancak paranın kayıt ile hiç bir ilgisi yoktur. Yoktur. Çünkü dünyaya gelen her çocuğun gideceği ilkokul, nüfus müdürlüklerinde, bilgisayar ortamında, adrese dayalı olarak belirlenir.

Ortaokullar da adrese dayalı olarak bilgisayar ortamında öğrenci alır. Liseler ise: Adrese dayalı ve sınav sonuçlarına göre öğrenci alır. Hiç kimse bu sistemi değiştiremez. Sonuç olarak öğrencinin okula kaydı adres ve sınav puanı ile gerçekleşir.

Kaydın para ile her hangi bir ilgisi yoktur. Okula gitseniz de, gitmeseniz de, para verseniz de vermeseniz de kayıtlar bilgisayar ortamında ve otomatik olarak yapılmaktadır.

Gelelim para işine. 50 öğretmen, bin öğrenci, 50 kapı ve 100 penceresi olan bir okulda: Yazışmayı yapacak en az bir memur ve okulu temizleyecek dört hizmetli gerekiyor.  Bin öğrencinin girip çıktığı okulda her gün mutlaka bir tamir işi olur. Okullar her yıl mutlaka boya ve badana yapılır.

Okulların çoğunda memur ve hizmetli yok ve bu işleri yapmak için maaşlı adam tutuluyor.
Bir çalışanın bir aylık brüt maaşı 3 bin 500 lira, dört kişin bir aylık maaşı 14 bin liradır.
Bir aylık kırtasiye, tamir, bakım, boya ve badana masrafı ise 10 binler seviyesindedir.
Bir ayı 24 bin lira olan bu harcamaların yıllık maliyeti 240 bin liradır. Bu paranın en az yarısını kayıtlarda toplamak isteyen okullar; kayda gelen her öğrenci velisinden 400 hatta 500 lira almak istiyor.

İstiyor çünkü okulun, personel gideri ile tamir ve bakım masrafını karşılayacak her hangi bir geliri yok. Bu parayı okul müdürü ya da Aile Birliği veliden istemeli mi? Veliler okula para vermeli mi? Hayır. Okul yönetimi para ile uğraşmamalı, okulun tüm ihtiyaçlarının bakanlık karşılamalıdır.

Üzülerek söyleyelim ki; bakanlık bu masrafları karşılamıyor, müdüre de kayıt parası alma diyor. zaman zaman da olsa kayıt parası alana ceza veriyor.

Kafanız hiç karışmasın. Çocuğunuzun daha sağlıklı bir ortamda yaşamasını ve daha çok başarılı olmasını istiyorsanız okulunuza gönüllü bağış yapın.

Çocuklar bizim, okullar çocuklarımızın evidir. Çocuklarımız için okullarımıza sahip çıkmalıyız. Haydi hep birlikte pamuk eller cebe.

Mustafa Telli