yerelhayat @ hotmail.com

Mustafa Pamukçu


Lise ve üniversite yıllarında zeki ve çalışkan bir çocuktum. Bilgi ve becerime güvenen arkadaşlarım bana “hoca” derdi.


Hocaydım ama ilkokul mezunu olan bir berbere gıpta ile bakardım. Bakardım çünkü ilkokul mezunu berber benden kültürlüydü. Genel kültürü iyi, tarih ve coğrafyaya hakim, dini bilgisi iyi, olaylara bakışı, tahlili ve kavrayışı süperdi. Hitabeti ve anlatımı çok güzeldi. Taşlıbayırın dar sokaklarında kendi kendisini yetiştirip, geliştiren Mustafa abiye hayrandım.


Pendik Çarşı cami önünde 165 boyunda, 65 kilo ağırlığında, buğday tenli, ak sakallı, konuşmayı seven hoş sohbet biri görürseniz biliniz ki o; Mustafa Pamukçudur.


1940 yılında Yalova'da dünyaya gelen Mustafa Pamukçu Çukur köyünde ilkokula başladı. İlkokuldan sonra bir meslek öğrenmek için İstanbul'a gelen Mustafa'nın ilk işi Kartal Yakacık'taki bir lokantadır. Ancak iş zor, ustada aksidir.


Babası Halit abinin bakkal dükkânı açmasını fırsat bilip, on dört yaşında dükkanın başına geçerek bakkal olur, Çukur Köyü Kuran kursunada giden Mustafa'nın sesi güzel, kıraatı iyidir. Hocanın teşvik ve tavsiyesiyle “İslam'ın yolu İstanbul'dan geçer”, diyerek Kazlıçeşme Fatih Sultan Cami İmam Hatibi Hüseyin Hoca ve İstanbul Müftüsü Gönenli Mehmet Efendi önünde diz kırıp, medrese ve hafızlık dersleri alır.


1960 yılında askere giden Mustafa, 1962'de Pendik Dörtyol'da bulunan babasının berber dükkanında yeniden çıraklığa başlar. 19 63 yılında evlenip, kendi berber dükkânını açan Mustafa Pamukçu'nun eli çabuk, tıraşı güzel, sohbeti iyi, dükkanı temizdir. Hemen her genç Mustafa Pamukçu'ya gidince koltuk sayısı birden ikiye ikiden üçe çıkar. Müşteri iyi işler tıkırındadır.


Öğrenmek Mustafa için bir tutkudur. Her gün beş gazete, her hafta bir kitap okuyan Mustafa, spora ve müziğe başlar, seminer ve konferanslara katılıp, kendisini geliştirir. Mustafa'nın eli ayağı düzgün, hitabeti iyi, sesi güzeldir. Hafızlıktan gelen dini bilgilere mikrofon kullanma becerisine eklenince; 1969 yerel seçimlerinde Kartal Adalet Partisinin sunucusu olur. Kartaldan Kadıköy'e, Kadıköy'den Tuzla'ya gider gelir. Bilgi ve becerisi, çalışkanlığı ve cesareti ile basamakları birer ikişer çıkarak Kartal ilçede ve il yönetim kurulunda görev alır. Dolayoba Belediye başkanı Kemal Kalkuz'un sağ kolu, Demirel'in İstanbul'daki gözü kulağı olur.


1973 yılında Dolayoba Belediyesi meclis üyesi olan Mustafa Pamukçu; Dolayoba Avcılar Derneği, Dolayoba ve Havalisi Esnaf Kefaret Kooperatifi, Dolayoba Sanayi Sitesi, Dolayobaspor, Dolayoba Cami derneği gibi birçok kurumun kurulmasında ve yönetiminde görev alır. 1980 yılında kesintiye uğrayan siyasi hayatı Doğru Yol Partisi ile yeniden canlansa da DYP'nin baraj altında kalmasıyla siyasete küser.


Mustafa Pamukçu ileriyi görüşlüdür. Mavi Ufuklar adlı müzik gurubuyla sahneye çıkıp, Derya takma adıyla şarkılar söyleyen Mustafa Pamukçu, çalıştırdığı Şile kahvesinde gençlere yol gösterir, Gonk Emlak'la Taşlıbayırlının birikimini değerlendir, yeminli büro ile tapu sahibi yapar.
Milletini ve devletini seven Mustafa pamukçu, bilgisi, becerisi ve hitabeti ile örnek ve önderdir.

Dolayoba'nın hafızası, Adalet Partinin mihenk taşıdır. Hafızasına ve nezaketine hayran kaldığım parayı elinin tersi ile itip, milletin davasın dava edinen bu mütevazi insanı Taşlıbayır anlamadı, Dolayoba onu değerlendiremedi. Mustafa Pamukçu ve Mustafa Pamukçu gibi zeki ve çalışkan binlerce çocuk kaybolup gitti. Bu çocuklar bir okuyabilse bu ülke uçar.


Demirel ve Adalet partisi hayranı Taşlıbayırın gururu, berber, kahveci, emlakçı, ses sanatçısı, meclis üyesi, hacı 80 lik Mustafa Pamukçu bu gün mütevazi evinde anılarıyla birlikte yaşıyor.

Sağlığın yerinde mutluluğun daim olsun Mustafa abi.

 Mustafa telli