yerelhayat @ hotmail.com

OKULLAR HİZMETLİ BEKLİYOR

 

Okullarımız açıldı, öğretmen ve öğrencilerimiz ders başı yaptı. Okullar ne durumda diyerek, birkaç okula gidip; öğrenci ve velileri izledim, okul yöneticileri ve öğretmenlerle görüştüm.

Hemen herkes okulların açılmasından, yüz yüze eğitime geçilmesinden memnun. Ancak hemen her kesimde ufak tefek de olsa problem var. Bu problemlerin en büyüğü, en önemlisi de personel sorunu.

Özel okullar, özel bir statüye sahip okullar ve eli bakanlığa çok kolay ulaşan okul müdürlerinin çalıştığı okullar hariç, hemen her okulda; hademe, hizmetli ya da yardımcı personel dediğimiz eleman sorunu var.

Okulların çoğu; bir bodrum, bir giriş olmak üzere beş katlı bir binadan oluşuyor. . Okulda 50 öğretmen, 900 öğrenci, 24 derslik, 5 İdare odası, 1 spor salonu,1 konferans salonu, 2 resim ve müzik sınıflı, 2 fizik ve kimya laboratuvarı ve 2 mescit var. 5 koridor, 24 sınıf 100 pencere ve 30 tuvaleti haftanın beş günü günde altı hatta yedi defa kim temizleyecek? Okul 1 güvenlikçi ve 5 hizmetlinin parasını nereden bulacak?

Kovit -19 denilen bir virüsün iki yıldır tüm dünyayı kasıp kavurduğu bir ortamda okullar temizlenmezse öğretmen ve öğrenci sağlığı nasıl sağlanacak?

Çözüm kolay:

1-Temizlik elemanı yok.

Bakanlık okullara dezenfektan, sabun, kâğıt havlu ve maske verdi ancak bu malzeme ile tuvaletleri, koridor ve sınıfları temizleyecek temizlik elemanı yok. Her okula 5-5 eleman verilmeli

2-Aşı olmayan öğretmenler ve veliler var.

Aşı olmaktan kaçınan öğretmen ve velinin ceremesini diğer öğretmen, veli ve öğrenciler neden çeksin? Velileri okula sokmuyoruz ama veli gün boyu çocukla yan yana değil mi? Veli aşı olmuyorsa çocuğunu okula göndermesin, uzaktan eğitime geçsin.

3-40 kişilik sınıflar riskli.

Günde 7 hatta 8 saat ders yapan okullar var. Riski ortadan kaldırmak için haftalık ders saatleri azaltabilir, bazı dersler, uzaktan eğitimle yapabiliriz. Sınıflar ikiye bölünüp 20 şer kişi, 30 ar dakikadan 3 ders sabah, 3 ders öğleden sonra ders yapılırsa okuldaki öğrenci sayısı yarıya düşer, öğrencinin okulda kalma süresini kısatmalıyız.

4-Hasta ve temaslı öğretmen ve öğrenci sorunlarımız var.

Bir öğretmen hasta olduğunda öğretmenin yerine 15 gün derse kim girecek? Bir öğrenci hasta olduğunda 15 gün dersini nasıl takip edecek? İlçelerde yedek kadrolu ya da ücretli öğretmen bulundurmalıyız

 

5-Kantinlerde yoğunluk var.

Öğrenci ya evinden yemek getirmeli ya da kantinler okul bahçesine konulacak bir konteynerlere taşımalı. Kantinde çalışan eleman sayısı arttırılıp, kantin önüne turnike yapmalıyız.

 

6-Okul servislerinde sorunlar var.

Veliler, servis ile alakalı tüm problemlerinde okul müdürlerine geliyor. Kimi kalabalıktan, kimi güzergâhtan, kimi ücretten şikâyetçi oluyor. Servislere çeki düzen vermeliyiz.

7-Çalışkan öğretmenimizi elimizden alıyorlar.

Proje okulları denilen imtiyazlı okullar var. Bu okulların müdürleri okullara sormadan, okulların tedbir almasına fırsat vermeden çalışkan ve başarılı idareci ve öğretmeni bir yazı ile alıyor. Bu okulları çok sıkıntıya sokuyor. Okul öğretmensiz kalıyor. Bu uygulamaya son verilmeli.

8-Okul giriş saatleri değişmeli.

Sabah saatlerinde yollarda binlerce araç, milyonlarca yolcu var. Öğretmen ve öğrenciler zaman zamanda olsa okula geç kalıyor. Okulların ders saatleri 9’a hatta 9.30 alınabilirse trafik yoğunluğu azalır, yolda geçen zaman kısalır, temastan kurtuluruz.

9-Kıyafet serbestîsine düzen gelmeli.

Okul yöneticileri öğretmen, öğrenci ve veliyi bir birinden ayırmakta zorlanıyor, okula giriş çıkışları kontrol edemiyor. Kimi sahneye çıkan ses sanatçısı gibi giyiniyor, kimi inşaatta çalışan amele gibi giyiniyor. Okul yönetimi öğretmene de öğrenciye de bir şey diyemiyor. Bir şey söyleyince öğretmen, öğrenci veya veli kıyameti koparıyor. Kıyafete mutlaka bir düzen gelmeli.

10-Güvenlik elemanı yok.

Kapıda işini bilen sertifikalı bir güvenlik görevlisi yoksa giriş çıkışları kim, nasıl kontrol altında tutacak? Her okula mutlaka bir güvenlik görevlisi verilmeli.

11- Belediyelerin okul duvarlarına astıkları pankartlar sorun yaratıyor.

Belediye duvara “ bu okul belediyemiz tarafından temizlenmiştir” şeklinde ifadeler bulunan pankartlar asıyor. Bahçeye bir su sıkan, koridoru bir gün temizleyen belediye okulu temizledim diyor. Okul temizliği bahçe kapısının açıldığı saat 8’de başlar gün boyu, her teneffüs sonrası günde 6-7 defa okulun her köşesi temizlenerek yapılır. Belediyeler bu temizliği yapacaksa, yapıyorsa, afiş assın ancak Yapmıyorsa veliyi yanıltıp, okul müdürlerini töhmet altında bırakmasın. Bazı okulların tepeden tırnağa temizlendiği doğrudur. Bu doğruluk ülke öğretmen ve öğrencilerini ikiye bölmektedir.  .

12-Liselerde Okul Aile Birliği çalışmıyor.

Bakanlık yerel imkanlar değince akla veliler geliyor. İlkokullarda veliler okullara sahip çıkıyor, ortaokulda başlayan çözülme lisede sıfıra iniyor. Derste telefon ile mesajlaşan öğrencinin telefonunu elinden alınca, 5 dakikada okula gelen veli, okul aile birliği toplantısına gelmiyor. Sözün kısası Liselerde Aile Birliği kağıt üzerinden öteye gitmiyor. Veliler okula yeterince destek olmuyor.

 

Sonuç olarak, okulların her birinde az ya da çok, bir ya da iki sorun var. Bakanlık sorunu olan okulların sorunlarını en kısa zamanda çözmelidir.

Öğrenciler bizim çocuklarımız, çocuklar bizim geleceğimizdir.

Mustafa Telli