Pi Sayısını Kim Buldu?

Bugün matematik için de çok önemli bir gün. Matematiğin önemli sabitlerinden bir tanesi olan pi sayısını kutlama günü. Dünya Pi Günü ve Matematik Günü'nü kutluyor, tüm öğretmen ve öğrencilere başarılar diliyoruz.

Pi Sayısını Kim Buldu?

Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir.

Pi sayısı yaklaşık 4.000 yıldır bilinmektedir ve Babilliler tarafından keşfedilmiştir. Milattan önce 1900-1680 arasına ait olduğu düşünülen bir tablette pi sayısının 3,125 olarak ifade edildiği bulundu. Milattan önce 1650 'ye ait olan Rhind Papirüsü incelenerek Antik Mısırlılar 'ın da benzer keşifler yaptığı onaylandı.

Pi ‘nin ilk hesaplaması Arşimed Syracuse (M.Ö. 287-212) tarafından yapılmıştır. Dünyanın en büyük matematikçilerinden biri olan Arşimed, Pisagor Teoremini iki çokgenin alanını bulmak için kullandı.

Arşimet, daire içine yerleştirilmiş düzgün bir çokgen alanını ve içine daire yerleştirilmiş düzgün bir çokgenin alanını kullanarak bir dairenin gerçek alanına yakın bir sonuç bulmaya çalıştı.

Arşimed ‘in haritaladığı çokgenler, bir dairenin alanı için üst ve alt sınırları verdiler ve buna dayanarak Arşimed pi ‘nin 3 1/7 ile 3 10/71 arasında bir değere sahip olduğunu tahmin etti.

Pi sayısı genel olarak, ‘n’ harfine benzeyen bir sembol üzerinde formüllerde kullanılmaktadır. Bu Sembol Yunan alfabesinde 16. harfe denk geliyor. Sembolü matematik için değerlendiren ve ele alan ilk kişi ise İsviçreli matematikçi Leonhard Euler’dir. Leonhard kendi çalışmalarında matematik içerisinde bu sembolü uzun yıllar çok fazla kullanmıştır. Bu dönem içerisinde bu formülü neden ve nasıl kullandığına dair bilgi vermemiştir. Daha sonra ilerleyen yıllarda bu sembol farklı matematikçiler tarafından da anlaşıldı ve kullanılmaya başlandı.