1 Eylül'de yürürlüğe giriyor

Kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları tarih olacak! Kanun resmen değişti 1 Eylül'de yürürlüğe giriyor!

Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren yeni kanun 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe giriyor. Buna göre ev sahibine dava açmak isteyen kiracılar ve kiracısına dava açmak isteyen ev sahipleri arabulucuya gitmeden kesinlikle dava açamayacak. Bu kapsamda yeni düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Umut Yeniocak, atanan arabulucuların dosyayı ele alış şeklini detaylı olarak açıkladı.

Yeni düzenlemeye göre, ev sahibi tarafından dava açılmak istenen kiracılar ve kiracı tarafından dava açılmak istenen ev sahipleri, öncelikle arabulucu sürecini tamamlamak zorunda kalacak.

Bu adımın amacı, kira davalarının mahkemelerdeki yoğunluğunu azaltmak ve kiracı-ev sahibi çatışmalarına daha etkili kalıcı çözümler bulabilmek için Adalet Bakanlığı tarafından çıkarıldı.

ARABULUCUDA ANLAŞMA SAĞLANABİLİR
Prof. Dr. Yeniocak, bu aşamada birkaç ihtimalin söz konusu olduğunu aktararak “En iyi ihtimalle arabulucunun davetiyle taraflar görüşmeye gelir. İlk toplantıda ya da sonraki toplantılarda taraflar arasında bir anlaşma sağlanır ve artık anlaşma sağlanan bu hususlarda dava açılma imkânı ortadan kalkar” dedi.

.