24 il, 80 ilçe fay hatları üzerinde

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, Türkiye'de 5 ve üzerinde deprem oluşturma potansiyeli olan 500 diri fay hattının olduğunu belirterek, "Türkiye’nin her yerinde her an 7 büyüklüğünde bir deprem yaşanabilir." dedi. 24 ilin, sayısı 80'i geçen ilçe ve 502 mahallenin doğrudan fay hatları üzerinde olduğunu belirten Aykan, risk altındaki illeri tek tek saydı.

ÜZERİNDEN FAY HATTI GEÇEN İLLERİ TEK TEK AÇIKLADI
Yapılan çalışmalara göre şehir merkezinden fay hattı geçen kent sayısının 24 olduğunu belirten Aykan bu illerin isimleri tek tek sayarak şu ifadeleri kullandı:

"Son yapılan çalışmalara göre şehir merkezinden fay geçen kent sayısı 24 oldu. Bolu, Bursa, Balıkesir, Sakarya, Kocaeli, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Maraş, Erzurum, Hakkari, Erzincan ve Bingöl gibi 24 kentimiz, 80’i aşkın ilçemiz ve 502 mahallemiz doğrudan fay hatları üzerindedir. Bu fayların kırılması durumunda ise ilk önce doğrudan fay zonu üzerindeki yapılar zarar görecektir. Bu faylardan özellikle kırılma zamanı gelmiş yani sismik boşluk olarak tanımladığımız yerleşim yerlerinden geçenler büyük risk oluşturmaktadır.

Kaynak: Oturduğunuz evin konumuna iyi bakın! Uzman isim açıkladı: "24 kentimiz, 80’i aşkın ilçemiz fay hatları üzerinde"