AYGAD’ın İlk Durağı Kastamonu

Ahmet Işıkdağ başkanlığındaki Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) tarafından Karadeniz Bölgesi’nde 7 gün sürecek olan kültür gezisi  Kastamonu'da başladı.

Ulusal ve yerel olmak üzere toplam 35 basın mensubunun katıldığı kültür etkinliğinde AYGAD üyeleri, Kastamonu’nun tarihi  turistik ve sanat değeri yüksek yapıları ile  resmi kurum ve kuruluşlarını ziyaret ettiler.

Gazeteciler, Beydere Mahallesi’nde Kastamonu çay boyunu yürüdüler. Ağaçlarla çevrili bu yolda hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Atatürk Şapka Devrimini Bu Binada Yaptı

AYGAD üyeleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Ağustos 1925 tarihinde Şapka Devrimi ile ilgili tarihi konuşmasını yaptığı Kastamonu Arkeoloji Müzesini ziyaret etti.

Eser sayısı bakımından ülkenin önde gelen müzelerinden biri olan Kastamonu Arkeoloji, üç ana bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde; heykeller, mezar stelleri ve lahitler sergileniyor.

İkinci bölüm; Atatürk’e ait eşyalar ile inkılâba ilişkin dokümanlardan oluşuyor.

Üçüncü bölüm ise; kronolojik bir sıra ile Kastamonu ve çevresinde ele geçmiş, taş, metal, pişmiş toprak, cam eserleri tarih öncesinden Bizans dönemine kadar yer alıyor.

Valilik Binasının Mimarisi Dikkat Çekti

Cumhuriyet Meydanı’nın tacı olarak nitelendirilen Valilik binası (Hükümet Konağı) basın mensuplarının uğrak noktalarından biri oldu.

Gazeteciler, modern ve geleneksel mimarinin bir arada kullanıldığı bu yapının,  şehrin tarihi ve kültürel dokusuna farklı bir anlam kattığını ifade etti.

Kastamonu’nun Osmanlı’dan Kalma En Büyük Camisi

AYGAD üyeleri daha sonra Osmanlı’nın Kastamonu’da inşa ettiği ilk anıtsal eserlerden biri olan Nasrullah Cami’sini ziyaret ettiler. 

Kent merkezinde yer alan cami; meydanı, şadırvanı, köprüsü ve sonradan eklenen medresesi ile bir külliye konumunda.

Edinilen bilgiye göre; Mehmet Akif Ersoy, Nasrullah Cami’nde vaazlar vermiş ve aynı 

zamanda milli marşımız olan İstiklâl Marşı’nı TBMM’deki kabulünden önce ilk defa burada okumuştur.

Ağaçların arasında dinlenme molası

Kastamonu çıkışı sırasında Çiçekyayla’da bir dinlenme molası veren gazetecileri doğanın güzelliği mest etti.

Işıkdağ: Amacımız hem gezi hem de yerel yönetimlerin çalışmalarını incelemek

AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ gezi kapsamında 7 şehirde temaslarda bulunacaklarını hatırlatarak, “Kastamonu’nun yanı sıra Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinde temaslarda bulunacağız. Marmara bölgesinde yerel ve ulusalda görev yapan birbirinden kıymetli gazeteci ve yazar arkadaşlarımızla birlikte Karadeniz Bölgesi’nin kültürel mirasına, tarihi ve turistik değerlerine katkıda bulunmak için 1 hafta boyunca incelemelerde bulunup bunları yayımlarımıza taşıyacağız. İlk durağımız Kastamonu programımız çok iyi geçti. Buradan Sinop’a geçiyoruz. Gezinin bir amacı da yerel yönetimlerin yaptığı çalışmaları yerinde incelemektir” diye konuştu.