Güle Güle Recep Hocam

Pendik İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri öğretmenim Recep Kırıççı Hak'ka yürüdü

Hayat bir maraton koşusu gibidir. Koşunun süresi meçhul, menzili koşma hızı ve zamana bağlı. Zaman insanın iradesinde değil ancak koşma hızı, iradeye bağlı. Koşunun finişi belli değil. Zaman nerede bitiyorsa koşu da orada bitiyor.

Düzce’nin Selamlar Köyü’nde bindokuzyüzkırksekiz yılında başlayan maraton ikibinyirmidört yılı Eylül ayının son günü Pendik’te son buldu. Otuz eylül pazartesi günü Pendik Mehmet Ali Tunga Cami’nde nasıl bilirdiniz sorusuna iyi bilirdik, dedik ve doğduğu köyünde ebedi istirahatgahına teslim ettik. Allah rahmeti ile muamele etsin mekanı cennet olsun.

Recep Kırıkçı hocamız 1981 yılında Kartal İmam Hatip Lisesi’nde göreve başlamış Pendik’teki Kartal İmam Hatip Lisesi’nin orta okul bölümünde Din Dersimize, lisede Fıkıh dersimize gelmişti. Derslerde bilmece gibi zihin açıcı sorular sorar bizim kafa yormamızı sağlardı.

Dünü bugüne taşıyacak, bugün ortaya çıkacak sorunlara veya sorulara cevap teşkil edecek ders işlerdi.

Dönem arkadaşlarımızın hatırladığı sorulardan biri; ’’Abdest aldınız ama başınıza mest yapmayı unuttunuz, dışarı çıktınız o anda da yağmur yağıyor, başınız ıslandı, bu abdest geçerli olur mu?’’ Şeklinde sorular ile derslerin daha hareketli geçmesini sağlardı.

Hocamız sadece öğretim değil sosyal ve kültürel gezilerin öncüsüydü. İstanbul içi tarihi ve kültürel yerlerin gezilmesi konusunda her yıl birden fazla gezi düzenlerdi. Biz lise birinci sınıfta iken 1985 yılında sömestir tatilinde okuldan öğrenci veli ve öğretmenlerle Umre gezisi düzenledi.

Diriliş Hareketine gönül vermiş, ömrünü gençliğin dirilişine adamıştı. Bizi Sezai Karakoç’un kitaplarıyla tanıştırdı. Fikri vardı ideali vardı. O günkü İmam Hatip lisesi şartlarında farklı idi, sanki biraz da aykırı idi.

Farklılığı ile yalnız gibiydi. Kitap okuma merakı ilgisi istidadı olan öğrencilerle ilgilenir kitaplar verir ve okuturdu. 1975 yılında Tekirdağ İmam Hatip Lisesi’nde başladığı öğretmenlik görevine, Gebze İmam Hatip Lisesi’nin kurucu müdürlüğü müdür yardımcılığı ve öğretmenliğinden sonra, Kartal İmam Hatip Lisesi’yle birlikte toplam 12 yıl görev yaptı.

1987 yılından 2000 yılında emekliliğine kadar ortaokul ve liselerde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği yaptı. Emekliliğinden sonra Pendik, Kadıköy, Üsküdar’da Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi, Atatürk Fen Lisesi, İntaş Lisesi gibi okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri vermeyi sürdürdü.

Kartal eski kaymakamımız Dursun Ali Şahin’in Edirne Valiliği sırasında bir buçuk yıl vali danışmanlığı görevinde bulundu. Hayatının sonuna kadar gezmeyi okumayı yazmayı sürdürdü. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 1992 yılında yüksek lisansını tamamladı. Tez olarak Abderi’nin Eğitim Düşüncesi adlı eseri hazırladı. Binbir gündüz masalları, Fıkıh Bilmeceleri, İstanbulu’un Alınyazısı Çeşmeler, gibi yayınlanmış onbeş kitabı bulunmaktadır.

Tuncay ORUÇ