HAYAT SEÇİMDİR

Hayatımız yaptığımız tercihlerin toplamıdır. (Wayne W. Dyer)

Tercih etmek seçmektir. Birden fazla olandan birini kabul etmek seçmektir. Seçmek tabii insani bir mecburiyettir. Seçerek irade, fikir, kanaat beyan edilir. Seçmek, iradenin imtihanıdır. Seçebildiklerimiz seçemediklerimize göre daha çoktur. Seçemediklerimiz az ve sınırlıdır. İnsan anasını babasını, çocuğunu, doğduğu yeri, dünyada yaşayacağı süreyi seçemez. Bunların dışında hayatın her anı seçimdir. İnsan dünyaya geldiğinde, bir süre onun adına, ihtiyaçlarının giderilmesinde ebeveyni seçim yapar. Gideceği okulu, giyeceği ayakkabıyı elbiseyi … Büyüdükçe ebeveyne ait seçimler kişinin kendisine geçer. Kişi şahıs olmaktan şahsiyet olmaya evrilir. Şahsiyet olmak iradesini beyan edebilmek ve gerçekleştirebilmektir. Evinden çıkışından, tekrar eve dönünceye kadar gün içinde çokça seçimle karşılaşır.

Yaşadığımız topraklarda 1877 den bu tarafa seçimler yapılmaktadır. İlk anayasa ve meb’us seçimleri, sonrasında belediye seçimleri yapılmaya başlamıştır. Türk tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi özel bir komisyona hazırlatılmıştır. Seçimlerin yapılabilmesi için de “Talimât-ı Muvakkate” denilen geçici bir kanun hükmünde kararname çıkarılmıştır. Seçimler yapılmış. Bu kararnameye göre yapılan seçim sonucu belirlenen 80 Müslüman ve 50 gayrimüslim milletvekilinden oluşan ilk Osmanlı Parlamentosu 19 Mart 1877 tarihinde padişahın huzurunda ilk oturumunu yapmıştır. Bu meclis 28 Haziran 1877 tarihine kadar birinci dönem çalışmalarını devam ettirmiştir. Son milletvekili seçimleri 26.dönem olarak 14. Mayıs 2023 yılında yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyetinde ilk çok partilin yerel seçimler 1930 yılında yapılmıştır. 1934, 1938 ve 1942 yıllarında yapılan üç yerel seçim de tek partili dönemde yapılan yerel seçimler olarak kayıtlara geçti. Günümüzde merkezi hükümet (milletvekili) seçimleri de, yerel seçimler (Belediye) de beş yılda bir yapılarak devam etmektedir.

Eğer hayat yapılan seçimlerin toplamı ise ki öyledir, doğru seçmenin mükafatı alınır, yanlış seçmenin cezası çekilir. İnsan zulmü, zalimi de seçebilir, adaleti, adil olanı da seçebilir. Bazı seçimler özeldir sadece seçeni etkiler. Bazı seçimler geneldir toplumu etkiler. Yöneticileri seçmek toplumu etkiler. Seçimde isabet hem kişiyi hem toplumu mutlu eder. Aksi her iki tarafı da mutsuz eder. Dünyada yaşamanın bir amacı da mutlu yaşamak ise o zaman doğru ve isabetli seçim yapmamız gerekecek. Seçerken amacımızı ve ilkemizi bilmemiz, hatırda tutmamız gerekiyor. Kur’an ı Kerim bize bilgi ve ilke belirliyor Şöyle diyor: ’Zulmedenlere meyletmeyin, sonra ateş dokunur….’’ (Hud Suresi 11/113)

İlkeler net. Haksızlık yapanlara meyletmeyin, yardım etmeyin, desteklemeyin veya seçmeyin. Şahsımız için bir şey yapacak veya alacak olursak zarar verecek bir şeyi seçmemeliyiz.

Hayat herkes için fani yani geçici. Geçici bir hayatta sahip olmak gerçekçi değildir. Sahip olduğunu iddia ettiğimiz bir mal veya makamı bir gün bırakacaksak o bizim için aslında emanettir. Toplumu yönetme görevi de bir emanettir. Emanetin de kimlere verileceği kalın çizgilerle belirtilmiştir; ‘’Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder….’’ (Nisa Suresi 4/58) Emanetin ehli; işi bilen ve o işe liyakatli olandır. Adaletli olmak zaten olmazsa olmazıdır.

Mart ayının son günü yerel yöneticilerimizi ( Belediye Başkanı) seçeceğiz. Belediye başkanı ‘’Şehremini ‘’(Şehrin güvenilir kişisi)dir. Önce belirleyeceğimiz kriterlere göre emin kişiyi tespit etmeliyiz. Nihayetinde şehre ve şehrin sakinlerine hizmet edecektir.

Seçerken araştıracağız, bilgi sahibi olacağız, kriterlerimizi belirleyeceğiz. Tabii bu kolay iş değil. Doğru bir seçim, emek gerektiriyor. Bu da kolay değil zordur. Zoru başarmak değerlidir. Hayatın zor seçimlerinden kaçınanlar, hiç seçmedikleri bir hayatı yaşarlar. En kötü seçim hiç seçmemektir. Hayatta iki temel seçim vardır; şartları olduğu gibi kabullenmek veya bunları değiştirme sorumluluğunu kabul etmektir.

Kişi yaşadığı şartlardan, bulunduğu konumdan memnun ve mutlu ise, bunun devamını, aksi halde değiştirmek için en iyisini bulup onu seçmelidir.

Tuncay ORUÇ