İmam Halil Konakçı hakkında inceleme başlatıldı.


Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Pendik Uluçınar Camii İmamı Halil Konakçı hakkında inceleme başlattı.


İmam Halil Konakçı yaptığı bir vaazda: “Hatay’ın çoğunluğu Arap’tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz var orada. Hala da öyle. O zaman da öyleydi. 1938’e kadar Fransız işgalindeydi. Sınırın içinde mi kalsın dışında mı kalsın tartışmaları vardı. Ezan yasağı 1932’de geldi. Fransızlar, ezanı Hatay’daki Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar. Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan ‘Allahu ekber’ diye okundu 1938’e kadar. 1938’de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar.” ifadelerini kullanmıştı.


Türkiye'de hiç bir zaman ezanın yasaklanmadığını, sadece kısa bir süre Türkçe ezan okunduğu söyleyen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ Pendik Ulu Cinar cami İmamı Konakçı hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da Konakçı'ya tepki gösterdi.

Beraberindeki partililerle Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önüne giden Özdağ, Konakçı'nın, spekülatif açıklamalar yaparak ön plana çıkmaya çalıştığını söyledi.

Konakçı'nın depremin ardından Hatay'daki nüfusa dair açıklamalarının bölgeye zarar verdiğini belirten Özdağ, Hatay'ın 7 bin yıllık Türk toprağı olduğu gerçeğinin tarihi kayıtlar ve uluslararası hukukla sabit olduğunu ifade etti.

 Özdağ, Konakçı'nın sözlerinin milli güvenlik tehdidi oluşturduğunu dile getirerek, savcıların Konakçı hakkında gereken soruşturmayı yapacağını düşündüklerini anlattı.

Basın açıklamasının ardından hazırlanan suç duyurusu dilekçesi savcılığa sunuldu.

Dilekçede, Konakçı hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "görevi sırasında din hizmetlerini kötüye kullanma", "anayasayı ihlal" ve "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçlarından kamu davası açılması istendi.