İSTANBUL CAMİLERİ KİTABI

’İSTANBUL CAMİLERİ’’ KİTABININ TANITIMI NEVMEKÂN BAĞLARBAŞI’NDA YAPILDI
Üsküdar Belediyesi olarak, şehir kültürüne büyük katkı sağlayacak İbrahim Hilmi Tanışık’ın 1931-1966 yılları arasında kaleme alıp fotoğrafladığı 778 camiye dair notlarını içeren,  İstanbul’un tarihini ve kültürel mirasını yansıtan ''İstanbul Camileri'' adlı kitabını Nevmekân Bağlarbaşı'nda tanıttık. İki cilt halinde yayımlanan bu değerli kitabın yanı sıra eserin içinde yer alan orijinal fotoğraf ve dokümanlar da sergilendi.

27 Aralık çarşamba günü yapılan tanıtım gecesine Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen'in yanı sıra İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı, araştırmacı, yazar ve akademisyen Beşir Ayvazoğlu ile kitabın editörü Fatih Dalgalı ve birçok Üsküdarlı sanatsever katılım sağladı.

Kitap tanıtım gecesinde konuşan Başkanımız, on yıllar süren çalışmayı kitap haline getirmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, ‘’Merhum İbrahim Hilmi Tanışık bey, aslında ismi çok da herkesin bildiği bir isim değil. Ama tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin görünmez kahramanlarından birisi. Osmanlının son dönemleriyle cumhuriyetin ilk yıllarında doğmuş büyümüş, eğitim almış değerli bir şahsiyet. Bu nesil, öyle önemli bir nesil ki, hem Osmanlı, hem Cumhuriyet dönemini birbirine bağlayan çok önemli vazifeler icra etmişler. Tarihimiz açısından kültürümüz açısından değerlerimiz açısından köprü vazifesi görmüşlerdir. İşte onlardan bir tanesi de Merhum İbrahim Hilmi Tanışık beyefendidir. Kitap O'nun eseridir. Sizlere tanıtacağımız eserin ilk cildini 1930'larda ikinci cildini 1960'larda hazırlamış. Ama ne yazık ki bu güzel eseri kitaplaştırmaya imkân bulunamamış belirli sebeplerle. Benim de içimde bir ukde idi. İbrahim Bey’in torunu Akın Kurtoğlu; kendileri bir şekilde arkadaşlarımızla bağ kurmuş. Ve benim dedemin böyle bir eseri, çalışması var. Bunu yapsa yapsa ancak Üsküdar Belediyesi yapar diyerek ‘bu eseri bu çalışmayı sizler kitap haline getirmek isterseniz size verebiliriz’ diye torunu bize ulaşmış. Huzurlarınızda kendilerine teşekkür ediyorum. Onun sayesinde çok önemli bir tarihi değeri ortaya çıkarmış oluyoruz. Önemli bir hizmet, önemli bir kültür hizmeti… Hayırlı uğurlu olsun diyorum. “ şeklinde konuştu.