Kadıköy'de Köy Enstitülerini andık

İstanbul İlköğretmen Okulu Köy Enstitülerini andı

İstanbul İlköğretmen Okulu Mezunları ve Mensupları Derneği, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 83. yılını Kadıköy Barış Manço Külrür Merkezinde kutadı.

Kutlama programına İstanbul'un dört bir köşesinde yaşayan Köy Enstitülü öğretmenlerin öğrencilsi öğretmen okulu mezunları katıldı.

Programda Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve Başöğretmen Atatürk, ebediyete intikal eden tüm köy Enstitüsü mezunu öğretmenler, eğitmenler, öğretmen okulu mezunu öğretmenler adına yapılan saygı duruşu, İstiklalimizin simgesi İstiklal Marşımızın okunması, "17 Nisan 1940 Yarım Kalan Aydınlanma Işığı Köy Enstitüleri" video gösterisi, İstanbul İlköğretmen Okulu mezunu Prof. Dr. İsa Eşme'nin konuşması ve Mustafa Şen yönetimindeki İstanbul İlköğretmen Okulu Korosu yer aldı.

Prof. Dr. İsa Eşme yaptığı kısa konuşmasında Köy Enstitülerinin kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Köy enstitüsü mezunları sadece bir öğretmen değildir. Onlar sınıfta öğetmen, tarlada ziraatçi, atölyede ustabaşı, ahırda veteriner, sağlık ocağında ebeydi. Onlar ülkenin aydınlık yüzünün mimarlarıydı, şeklinde konuştu.

Dostluk şarkısıyla sahne alan İstanbul İlköğretmen Okulu korosu bir birinde güzel on şarkıyı seslendirip Öğretmen Okulu Marşı ile final yaptı. Duygusal anların yaşandığı program günü ölümsüzleştiren hatıra fotoğraflarının çekimi ile sona erdi.

Mustafa Telli

#köyenstitüsü #mehmetturgut #isaeşme #mustafaşen #ünalyılmaz #ayşegülokur #mustafatelli