Sendikadan bir ayda 19 bin öğretmen istifa etti! 

Eğitim-Bir-Sen’den son bir ayda 19 bin üyenin istifa ettiği öne sürüldü. Toplamda 100 bin istifa olduğu konuşuluyor… Eğitim-Bir-Sen’de Neler Oluyor?

Öğretmenlik Meslek Kanununa dayalı kariyer basamakları sınavlarına yönelik Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen’e yönelik tepkiler dinmek bilmiyor. Süreç, Türk Eğitim-Sen’den Hürriyetçi Eğitim-Sen isimli yeni bir sendikanın doğmasına yol açarken; Eğitim-Bir-Sen’de de hareketlilik sürüyor.

Ekim ayında Öğretmenlik Meslek Kanuna dayalı uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyer basamakları sınavlarını protesto eden 19 bin öğretmen Eğitim-Bir-Sen’den istifa etti. Bugüne kadar ki istifa sayısının 100 bini bulduğu konuşuluyor.

Uzmanlık ve başöğretmenlik sınavını protesto eden 14 sendika, 2 Kasım’da iş bırakma kararı alırken Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen bu karara katılmamıştı. İstifaların artması üzerine Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i arayarak; “Sendikadan istifalar var. Sınavı iptal etmeyi düşünelim.” diyerek randevu talep ettiği; Mahmut Özer’in de “Partililerden de tepki var. Yapacak bir şey yok. İptal edemeyiz.“ cevabını vererek Ali Yalçın’a bu konuda randevu vermediği öne sürüldü. İddiaya göre: Bu gelişmeden sonra Eğitim-Bir-Sen “1 Kasım’da İlk Derse Girmeme” eylem kararı aldı. Üyeler, bu karardan memnun görünmezken devam eden seçim sürecinde rahatsızlıkların da gün yüzüne çıktığı ve Ali Yalçın’ın Genel Başkanlığının tartışmaya açıldığı söyleniyor.

Sendika içinde eski sendika yöneticilerinin “Öze Dönüş” ve ”Değişim” adı altında değişik platformlarda bir araya geldiği konuşuluyor. Önceki dönem Memur Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş Yeni Sendika adında bir sağlık çalışanları sendikası kurarken; eğitim iş kolunda da bir sendika kurarak konfederasyona dönüşmek için bu gruplarla temas halinde olduğu ifade ediliyor. Türkiye’nin değişik illerinden eski sendika yöneticilerinin bir araya gelerek oluşturduğu “Öze Dönüş” ve ”Değişim” gruplarının birbirleriyle de temas halinde olduğu, “Değişim Grubunun” yeni sendikadan yana, “Öze Dönüş Grubunun” da sendika içi mücadeleden yana görüş ortaya koydukları ifade ediliyor. Bu durumun, sendikadaki rahatsızların kopmasıyla olası bir dağılmayı geciktirdiği söyleniyor. Son dönemde basındaki açıklamalarıyla öne çıkan kimi muhaliflerin, siyasetin de dikkatini çektiği ve rahatsızlığın sebebini öğrenme amaçlı olarak bazı isimlerle temas kurulduğu konuşuluyor. Bu isimlerden bazılarına kimi sendikalardan yöneticilik teklifi geldiği de biliniyor.

Ali Yalçın, süreci toparlayabilecek mi? Sendikada, özellikle teşkilata yönelik müdahalelerden rahatsızlık duyanlar “Artık buraya kadar” diyerek yeni bir sendika mı kuracak? Ali Yalçın döneminde sendika bölünecek mi?Genel Merkez Yönetiminin seçileceği sendika genel kurulu kesinlikle öncekilerden farklı olacaktır. Bazı konuların orada gün yüzüne çıkması beklenmelidir. İzleyip göreceğiz.

kaynak: www.mebpersonel.com/meb/ebsden-bir-ayda-19-bin-ogretmen-istifa-etti-t