Türkçüler gününü kutladık

3 Mayıs Türkçüler Gününü, Pendik Türk Ocağında kutladık.

3 Mayıs 2024 cuma günü Pendik Türk Ocağı merkezinde gerçekleşen kutlama töreninde Emekli İlçe Milli Eğitim Müdürü Dil bilimci Atilla Yayım konuştu. Öğretmen camiasının büyük ilgi gösterdiği törende Atilla Yayım; 3 Mayıs 1944 öncesi, 3 Mayıs günü ve 3 Mayıs sonrası üzerinde durdu.

3 Mayıs Türkçülük olaylarının ortya çıkış  sebebi 1940'lı yıllarda okullarda; Türk düşmanlığı yapılıp, Marksizim ve Komünizimin övülmesidir.

Türk düşmanlıpı yapanlara Türkçe öğretmeni Ahmet Nihal Atsız ORKUN dergisinde yazılar yazdı. Bu ülkede yaşayn herkes Türk'dür dedi. Devrin başbakanı Şükrü Saraçoğluna hitaben makaleler kaleme aldı. Bu yazılarda Sebahattin Ali'ye hakaret ettiği iddasıyla Sabahahattin Ali, Atsız'a dava açmtı. Bu davanın ilk duruşmasının yapıldığı gün 3 mayıs 1944'dür.

Dava beraatla sonuçlandı. Türkçülüğün suç olmadığı mahkeme tarafından tescillendi. Onun için 3 Mayısa; 'Türkçüler Günü' ya da 'Türkçüler Bayramı' diyoruz.

Atsız’a göre, 3 Mayıs Türkçülük Hareketi, Türkçülüğün düşünceden harekete geçmesiydi. Bu hareketin ülkesi adına kaygıları olan sorumluluk sahibi her Türk ferdini kısaca aynı göğe bakıp vatanını gören herkesi tek cephede birleştirmesi gerektiğine inanıyor. Ve hayatını bu inanca adamış büyük bir dava adamıdır.

3 Mayıs 1944'ün "Türkçüler günü" ve "Türkçüler bayramı" olduğunu söyleyen Yayım, Ben Türk'üm ve Türkçüyüm. Milletini seven her Türk'te Türkçüdür, Bir insanın kendi milletini sevmesi doğaldır, Sevmiyorsa problemdir şeklinde konuştu. 

Çay ikramı ve fatihaların okunduğu programda Pendik Türk Ocağı Başkanı Ahmet Kara kısa bir konuşma yaptı.

mustafa Telli