‘Yeşilay Haftası’ Yürüyüşü

Pendik Merkez Anaokulu Öğrencileri 3 Mart Cuma günü Pendik Çarşı da “Sevdiklerin İçin Bağımlı Olma” slogan yazılı pankartlar ile ‘Yeşilay Haftası’ temalı etkinlik için yürüyüş gerçekleştirdi.
Öğrencilerin ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte “Yeşilay Haftası” konulu resim, slogan ve tasarımlar da minik öğrencilerin ellerinde yerlerini aldı.


Pendik Merkez Anaokulu Öğrencilerinin çarşı da yürüyüş yapmaları, vatandaşların yüzlerinde tebessüm oluşturdu.
Yeşilay Haftası Nedir?
Yeşilay Haftası; Yeşilay 5 Mart 1920 tarihinde kurulduğu için Mart’ın ilk haftası, 1-7 Mart’ta kutlanan haftadır. Yeşilay Haftası’nda alkollü içkilerin, sigaranın, alkolün, uyuşturucuların topluma, aileye, bireye zararları anlatılır. Bu sayede toplum bu konuda bilinçlendirilmeye çalışılır.
Yeşilay’a Göre Bağımlılık Nedir?
Bağımlılık, kişinin kullandığı bir madde veya gerçekleştirdiği eylem üzerindeki kontrolünü yitirmesidir. Bireyin doğduğu andan itibaren dış dünyadan gelen uyaranlara karşı olumlu ya da olumsuz tepki vererek kendini koruması ve sorunlarla baş etmesi gerekir. Tercih ettiği bu başa çıkma yöntemi bağımlılığın ortaya çıkmasında kilit unsuru oluşturur. Bağımlılık konusunu ele alırken kişinin bebeklik ve çocukluk döneminden itibaren bulunduğu ortamlar, sosyokültürel yapılar da dikkate alınmalıdır.
Bağımlılığın Oluşma Sebepleri
Bağımlılık, çok sayıda psikolojik ve biyolojik unsurun bir araya gelmesiyle oluşur, tek bir sebebe bağlamak pek doğru olmayabilir.
Bireyin maddeyle ilk karşılaşmasında merak ve korku duygusu ile bir kereden bir şey olmaz düşüncesi baskın olur.
Bağımlılık yapan maddeler, beyindeki motivasyon, dikkat, karar verme gibi bilişsel fonksiyonlardan sorumlu dopamin hormonunun salınımını etkilemektedir. Madde ne kadar sık ve ne kadar çok kullanılırsa beyine vereceği zarar da o kadar artar.
Yeşilay’ın Çalışma Yaptığı Bağımlılık Alanları
Tütün Bağımlılığı
Alkol Bağımlılığı
Madde Bağımlılığı
Kumar Bağımlılığı
Teknoloji Bağımlılığı


#yeşilay #yeşilayhaftası #pendikmerkezilkokulu