KARTAL’IN YÜKSELEN DEĞERİ

YÜKSEL-İLHAN ALANYALI FEN LİSESİ

OKULUN TARİHÇESİ

Kartal Yüksel-İlhan Alanyalı Fen Lisesi, hayırsever iş adamı İlhan ALANYALI ve eşi Yüksel ALANYALI tarafından yaptırılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığının 3652 sayılı yazısı ile 02.08.2004 tarihinde Kartal Yüksel-İlhan Alanyalı Anadolu Öğretmen Lisesi adıyla açılmış, 13 Eylül 2004 tarihinde de eğitim ve  öğretime başlamıştır. 2014 yılında fen lisesine dönüştürülmüş, özellikle sayısal alandaki başarılarıyla Kartal’ın göz bebeği haline gelmiştir.

 

OKULUN KONUM ve ULAŞIM İMKANLARI

Yüksel-İlhan Alanyalı Fen Lisesi, Kartal’ın merkezî bir konumunda Karlıktepe Mahallesi’nde bulunmaktadır. Okula Kartal-Esentepe, Kartal-Jawa minibüsleri ile ulaşım sağlanabilmektedir. Ayrıca KM33 ile KM34 belediye otobüsleri de okulun yakınından geçmektedir.

Karlıktepe Mahallesi, Güneş Sokak No:1    Kartal/İSTANBUL

Tel: 216 353 46 47   “ https://yiafl.meb.k12.tr/”

 

OKULUN ÖĞRETMEN ve ÖĞRENCİ SAYISI

Toplam öğrenci sayısı 580 olan Yüksel-İlhan Alanyalı Fen Lisesi, her 16 öğrenciye 1 öğretmen oranı ile Türkiye ortalamasının çok üstünde bir imkana sahiptir.

Okul; 1 müdür, 1 başmüdür yardımcısı, 3 müdür yardımcısı, 36 öğretmen, 1 memur, 1 teknisyen ve 8 çalışanıyla öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerine büyük katkı sağlamaktadır. Bu başarıda özveriyle çalışan öğretmenlerin katkısı büyüktür.

 BİRİMLERİ

Yüksel-İlhan Alanyalı Fen Lisesinin birbirinden bağımsız iki binası var.

19 dersliği, birer kimya, fizik, biyoloji laboratuvarı; robotik kodlama sınıfı, kütüphanesi, kız pansiyon binası, reviri, 400 kişi kapasiteli yemekhanesi, 250 kişilik konferans salonu ile öğrencilere hizmet vermeye devam etmektedir. Bunun yanı sıra 5 idareci odası, 1 öğretmenler odası, 1 okul-aile birliği odası, 2 rehber öğretmen odası, 2 mescit ve kantin bulunmaktadır.

 

YÜKSEL-İLHAN ALANYALI FEN LİSESİ'NİN ÜNİVERSİTE BAŞARILARI

Yüksel-İlhan Alanyalı Fen Lisesi öğrencileri; kazandıkları üniversite ve yerleştikleri bölümlerle her yıl gurur kaynağı olmaktadır.

Okulun 2023 yılı yerleştirme oranı % 74’tür. Sınava giren 112 öğrenciden tıp bölümü kazanan öğrencilerin sayısı 26, mühendislik fakültesi 40, bilgisayar mühendisliği 11, diş hekimliği 7 şeklindedir. Diğer bölümlere de 10 öğrenci yerleşmiş, başarı grafiğini yükseltmişlerdir.

İlk 1000’e giren öğrenci sayısı ise 6 olmuştur. Öğrenciler; elde ettikleri Türkiye 39, 160, 505, 592, 777 ve 849.luğu ile haklı bir başarıda pay sahibi olmuşlardır. Yüksel-İlhan Alanyalı Fen Lisesinin 2023-2024 eğitim ve öğretim yılındaki taban puanı 472, yüzdelik dilimi ise 2.00’dir.

 

ALANYALI PROJE ÜRETİM MERKEZİ OLMUŞ

Faydalı Model ve Tasarım Çalışmaları

Okul öğrencileri; bilimsel anlamda düşünen, üreten, tasarlayan birey kimlikleri ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan birçok faydalı model ve tasarım çalışmasına da imza atıyor.

                                                   

 TÜBİTAK

TÜBİTAK faaliyetleri kapsamında öğrenciler, danışman öğretmenleri rehberliğinde farklı alanlarda hazırladıkları projelerle TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’na ve  TÜBİTAK 2204 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na her yıl katılım sağlıyor. 

 DİĞER PROJELER

Yüksel-İlhan Alanyalı Fen Lisesi, diğer ülkelerle de iletişimini koparmıyor. 2015 yılından beri katıldıkları Erasmus ve E-Twinning projelerinde öğrenciler; yurt dışındaki akranlarıyla proje faaliyetlerini sürdürmüş, yabancı dillerini geliştirmiş, diğer kültürleri yakından tanıma fırsatı yakalamışlardır. Dilimizin Zenginliği , Okuyorum-Yazıyorum, Harezmi Eğitim Modeli projeleri de devam ettirilmektedir.

 

SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER

Öğrenciler, pek çok sosyal kulüp faaliyetine katılmaktadır. Sportif müsabakalarda, şiir ve kompozisyon yarışmalarında önemli başarılara imza atmaktadır. Sınıflar arası düzenlenen voleybol, basketbol, futbol turnuvaları, koridor konserleri, tiyatro gösterileri öğrencilerin en sevdiği etkinlikler arasında. Yurt içinde yapılan seyahatler, üniversite gezileri de öğrencilerin sosyalleşmesi için önemli bir fırsat. Kan bağısı kampanyalarından satranç turnuvalarına, bilgi yarışmalarından akıl oyunlarına öğrencilerin birçok alanda gösterdiği duyarlılık, geleceğe dair başarı umutlarını daha da güçlü kılmaktadır.

YARIŞMALAR

Gençlik ve Spor Bakanlığının düzenlediği genel kültür ve bilgi yarışmasında öğrenciler, İstanbul birinciliği elde etmişlerdir.  Cryptomath Şifrelerle Matematik Yarışması Türkiye birinciliği ve yedinciliği, İstanbul Lisesi Erkek Lisesi Akıl Oyunları Yarışması ikinciliği alınan diğer ödüller arasında.

 

 KARİYER GÜNLERİ

Mezunlar, okulla bağlarını koparmıyorlar.

Yuvalarından uğurlandıkları anların sonrasında ziyaretlerini eksik etmemiş, okulu sahiplenmeyi sürdürmüş, üst üste yaptıkları Kariyer Günleri etkinlikleri ile diğer öğrencilere okudukları bölümleri ve meslek tecrübelerini aktarmışlardır.

 

 VELİLER OKULUN BAŞTAÇI

Veliler, daima okulun yanında. Çocuklarını doğru bir yere emanet ettiklerinin bilincinde. Rehber öğretmenlerin düzenlediği seminerlere, veli toplantılarına istekle katılmakta, idare ve öğretmenlerle uyum içinde hareket etmektedirler. Tüm çabaları, çocuklarının çalışkan, başarılı ve topluma faydalı bireyler olarak yetişmesi.

 BAŞARILI OKUL MÜDÜRÜ

Okul Müdürü Muammer OKUMUŞ, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunudur. 37 yıllık meslek hayatının 21 yılı idarecilikle geçmiştir. 2014 yılından beri bu okulda görev yapan OKUMUŞ, mevzuata hakimiyeti, sevk ve idae başarısı, nezaketi, letafeti, güzel giyinmesi ile öğrenci ve öğretmenler tarafından çok sevilmekte, çevre okul müdürleri arasında örnek alınan bir kişi olarak tanınmaktadır.

Mustafa Telli