Zihin Temizleme

Eğitim Danışmanı Ünal Yılmaz, Pendik Vefa Kıraathanesinde yaşlılarla buluştu. Danışman Yılmaz, 65 yaş üstü Pendiklilere zihin temizleme konusunda bilgi verdi.

Olaylara ve kişilere güzel bakıp, güzel görün. Güne dua ile başlayın. 

Zihin temizlemenin en önemli kuralı "Hayırın ve şerrih Alllah'tan geldiğini bilip Allah'a teslim olmaktır. Her olay veya problemde; her yer ve zamanda elimizden gelenin en iyisini yapıp, gerisi Allah'a bırakmalıyız. Bırakıyorsak zihnimiz temi olur. Şöyle yapsaydım, şöyle deseydim dersek zihnimiz sürekli geçmişe takılır, geleceği doğru inşaa edemeyiz şeklinde konuştu.

Zihni temizlemek için yapmamız gerek şeyleri şöyle sıralayabiliriz.

1- Sabahları Limonlu Su İçin
Zihin Temizleme – Birçok sağlık uzmanı, size sağladığı fiziksel sağlık yararları için bir bardak limon suyu (bir bardak suya sıkılmış yarım limon) içmenizi öneriyor. Kendinizi fiziksel olarak sağlıklı hissettiğinizde, zihinsel olarak da sağlıklı hissedersiniz. Zihnimiz ve vücudumuz birlikte çalışır. Fiziksel olarak hastaysak, zihinsel olarak kendimizi iyi hissetmeyiz ve bunun tersi de geçerlidir. Kendimizi enerjik ve canlı hissettiğimizde, kendimizi harika hissederiz ve duygusal hislerimiz artar. Bu, sabahları limonlu su içerek küçük bir kaldırma, sadece fiziksel sağlığınızı değil aynı zamanda zihinsel sağlığınızı da iyileştireceği anlamına gelir.

2– Yürüyüş Yapın
Zihni temizleyen etkinliklerin başında yürüyüş geliyor. Düşünürler, filozoflar sürekli yürüyen insanlardır; ormanlarda, dağlarda bayırlarda sürekli yürümüşlerdir. Yürüme esnasında zihin ciddi anlamda temizlenmekte, düşünülen konu üzerinde odaklanmak mümkün olmaktadır. Yürüme etkinliği özellikle doğada olmalıdır.

3- Büyük Resmi Görün
Zihin Temizleme – Zihinsel netliğe ulaşmanın bir başka yolu da küçük gibi gözüken hedeflerinizin bir araya gelmesiyle oluşan büyük resmi hayal edin ve görün. Çoğu zaman yaptığımız işleri önemsiz görüp büyük resmi gözden kaçırırız. Kendinize ne istediğinizi ve bunu neden yaptığınızı hatırlattığınızda çok daha net olursunuz.

4- Planlı Yaşayın
Bir gün sonraki planınızı bugünden yapın. Neyi başarmak istediğinizi bilerek güne başlayın. Siz kendi gününüzü planlamaz ve ona göre davranmazsanız, sizin için başkaları plan yapar ve değerli zamanınızı çalar. Güne başlamadan önce neyi başarmak istediğinizi biliyorsanız, ne istediğiniz konusunda çok daha netsiniz demektir.

5- Sizin İçin Neyin Önemli Olduğunu Belirleyin
Zihin Temizleme – Şöyle bir söz vardır: “Nereye gideceğini bilmeyen yelkenliye hiçbir rüzgar fayda vermez.”

Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız, oraya gittiğinizi nasıl bileceksiniz? İnsanlar inanılmaz yaratıklardır. Aynı zamanda benzersizdir; çünkü seçim yapabilen tek canlı varlık insandır. İşte insanı problemli kılan da bu seçme duyumudur.

İnsanların diğer canlılar arasındaki seçme farkına bir bakın: Bir ağaç dikerseniz, o ağacın yapabileceği tek şey kendi maksimum potansiyeline ulaşmaktır. İnsanlar dışındaki tüm canlı varlıkların başka seçeneği yoktur; yani onlar tam olarak potansiyellerine ulaşırlar. Hayatınızı maksimum potansiyeline göre yaşamak istiyorsanız, sizin için neyin önemli olduğuna karar verin ve bunu gerçekleştirmek için elinizden gelen her şeyi yapın. 

6- Kişisel Bakımınızı Yapın
Her gün üzerinde çalıştığınızdan emin olmanız gereken yaşam alanlarınız vardır: Uykuyu almak, beslenmek, su içmek, egzersiz yapmak ve planlama yapmaktır.

Uykunuzu Alın 
Yeterince uyumuyorsanız, beyin fonksiyonunuz önemli ölçüde düşecektir. Hatırlama, konsantre olma, hastalıkla savaşma ve daha pek çok becerinizde bir düşüş olacaktır Yeterince uyumuyorsanız, zihinsel netliğe sahip olamazsınız.

Beslenmenize Dikkat Edin 

İnsan yedikleridir. Temel ve besleyici gıdalar bellidir.  Ancak rafine karbonhidrat, şeker ve sağlıksız yağ bakımından yüksek yiyecekler almak, vücudunuzun dengesini bozar.

Temel olarak, vücudunuza ne kadar kötü yiyecek (ve içecek) girerse, beyin işlevi için o kadar az oksijenli kanınız olur. Çok fazla karbonhidrat vücudunuzda kanınızda bir insülin artışına neden olan bir reaksiyona neden oluyor ve bu yüzden uykulu hissediyorsunuz. O halde sloganımız; “Daha kaliteli yiyecek = Daha kaliteli beyin işlevi”.

Su İçin 
Susuz kalmaya başladığınızda kaybedeceğiniz ilk şeylerden biri konsantre olma yeteneğinizdir. Aşırı dehidrasyon vakalarında, kafa karışıklığı ve diğer zayıflatıcı semptomlar yaşarsınız, ancak hidrasyonunuzdaki küçük bir düşüş bile odaklanamamanıza veya zihinsel netliği kaybetmenize neden olur. Gün boyunca bol su içtiğinizden emin olun.

Spor Yapın 
Zihinsel netliği yeniden kazanmanın en iyi yollarından biri egzersiz yapmaktır. Yürüyüşle ilgili ilk maddede de söz ettiğimiz gibi, hareket halindeyken beynimiz en iyi şekilde çalışır. Bu yüzden stresli hissettiğinizde hareket edin, daha fazla netlik istiyorsanız, yürüyüşe çıkın veya koşun ya da spor salonuna gidin.

Planlı Yaşayın
Her gün ne yaptığınız konusunda daha net olmak istiyorsanız, o zaman bir planınız olsun. Gününüzü mikro yöneten bir plan olmak zorunda değil. İhtiyacınız olan tek şey, bugün yapılması gerektiğini bildiğiniz şeylerin bir listesidir. Neyin başarılması gerektiğini bilerek güne başladığınızda, ne kadar odaklanmış olacağınıza şaşıracaksınız.

7- Sağlıklı Bir Sabah Rutini Uygulayın
Zihin Temizleme – Hayatınıza daha fazla zihinsel netlik getirmenin en etkili yollarından biri, sizi güne odaklayan tutarlı bir pozitif sabah rutini uygulamaktır. Bunun profesyonel hareketler olması gerekmez, küçük egzersizler bile iş görür

8- Zihninizin Kontrolü Elinizde Olmalı
Güne moralli başlayın; biliyorum haberler can sıkıcı ve kahvaltı yaparken dinlediğiniz bu kötümserlik dağıtan haberler canınızı sıkıyor. Bırakın o zaman; hiçbir şeyi merak etmeyin. Olumsuzluğun zihninize girmesine izin vermeyin.

Güne dua ile başlayın. Kafanıza giren güzel bilgileri ise koruyun. Mümkünse dışarıya bakın, yağmurun, karın veya güneşin tadını çıkarın.

Her gün zihninizin kapısında nöbet tutun ve hayatınıza hangi düşünce ve inançları gireceğinize yalnızca siz karar verin; çünkü bu zihinsel etkiler, kendinizi ve davranışlarınızı şekillendirecekler.

9- Günlük Tutun
Zihin Temizleme – Alışkan olmadığımız için zorlansak da günlük tutmak, zihinsel netlik elde etmenin en iyi yollarından biridir. Düşüncelerinizi bir sayfaya aktarmanıza olanak tanır. Bir sayfada bu düşünceleri ve fikirleri gördüğünüzde, bunların sizin için ne ifade ettiğin ve onlar hakkında – varsa – ne yapabileceğiniz konusunda çok daha fazla netlik kazanırsınız.

Günlük tutma, nerede olduğunuzu ve nerede olmak istediğinizi, dış dünyadan rahatsızlık ve gürültü olmadan ölçmeniz için alan sağlar. Günlük tutmak sizin özel alanınızdır. Kaynak

10- Hayatınızdan Zehirli İnsanları Çıkarın
Zehirli insanları hayatınızdan çıkarın. Onlara ihtiyacınız yok. Zehirli insanlar dünyanızı, hayatınız hakkında netlik kazanmanıza yardımcı olmayan olumsuzluk, kafa karışıklığı ve duygularla doldurur. Bunun yerine, hayatınızı şüphe ve kafa karışıklığıyla doldururlar ve bunların hiçbiri daha fazla zihinsel netlik kazanmanıza yardımcı olmaz.

Sonuç: Mutlu veya Mutsuz Olmak Sizin Elinizde
Risk Çağındayız ve riskli yaşıyoruz. Ne zihnimiz ne bedenimiz, rahat değiliz; ama rahatlamaya çalışıyoruz. Geçmiş asırların cana kıyan dönemlerinden şimdi zihnimize kıyılan bir zamanda yaşıyoruz. 24 saatlik olumsuz haber döngüsü bizi perişan ederken, pazarlama mesajlarıyla bombardımana tutuluyoruz. Böylesine zor bir dünyada, zihinsel netliğinizi yeniden kazanmanız zor olabilir.

Çözüm yine sizde: Hayatınıza odaklanın ve bu dünyaya bir umut olun. Böyle yaparsanız en azından kendinizi çok daha mutlu hissedeceksiniz. Rahatlayacak, odaklanacak ve önünüze çıkan her türlü engeli aşacaksınız

PENDİK VEFA KIRAATHANESİ

65 yaş ve üzeri vatandaşların aktif ve sağlıklı yaşamalarına yardımcı olmak, sosyalleşmelerine ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla hizmete soktuğu Vefa Kıraathanesinden erkek ve kadın 600 kayıtlı kişi yararlanıyor. Kıraathanede yaşlılara Ergoterapi Hizmeti, Hobi Faaliyetleri, Sosyal Aktiviteler, Kişisel Bakım Hizmeti, Danışmanlık, Periyodik Sağlık Kontrolü ve Sosyal Aktiviteler düzenleniyor. 

Adres: Batı Mh. Geziboyu Cd. No:66

Tel: 444 81 80

#vefa #pendik #ünalyılmaz #mustafatelli