KENDİSİNİ TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNE ADAMIŞ BİR AİLE: 'DEMİRCİ'LER

(taslak)

Toplumun bilgi, beceri ve değer duygularını yeni nesle aktaran kişiye öğretmen denir. Öğretmen olmak için de: Çocuk sevgisi, sabır, fedakarlık ve çaba gerekir.

Batılı anlamda ilk öğretmen okulu  Padişah Sultan Abdülmecit döneminde Cevdet Paşa tarafından 1848 yılında İstanbul Fatih'te (Çapa) açılan Darül-Muallimindir. (Öğretmen Okulu) 1926’da İlk Muallim Mektepleri, 1940 da Köy Enstitüleri kuruldu.  Bu okulların hepsi 1952’de Öğretmen Okulu, 1974’te de Öğretmen Lisesi adını aldı.  Üzülerek söyleyeyim ki o Öğretmen Liseleri şimdi yok.

1927 yılında Türkiye’de 14 milyon insan yaşıyor,  okur-yazarlık oranı: %10’lar civarında, bu oranın % 6'sı eski yazıyı bilen Türkler, %3’üi de ülkede yaşayan gayrimüslimlerden oluşuyor. Türk Nüfus içindeki okur yazarların önemli bir kısmı devlet dairelerinde çalışan memur ve askerler, köy ve kasabalarda okuma yazma bilen ise bir ya da iki kişi.

Okumayı ve yazmayı kısa zamanda öğretmek, ülkede dil ve kültür birliği sağlayıp çağı yakalamak isteyen Atatürk, 1 Kasım 1928’de Harf İnkılabı yaparak, öğretilmesi, öğrenilmesi, okuması ve yazması daha kolay olan Latin alfabesine geçti. Edirne’den Kars’a her vatandaş mutlaka okuma ve yazmayı öğrenmeliydi.  Ama nasıl? İlk akla gelen askerler oldu. Birliklerdeki askerlere Yeni Türk Alfabesi ile okuma yazma öğretilecek, terhis olup, evin giden asker de kendi köyünde okuma yazma öğretecekti.  Bu askerlerden biri de Erzincan Refahiye’liydi.

Terhis olup, Erzincan Refahiye Çatalçam köyüne giden Ali Çavuş, köy kahvesine topladığı köylülere okuma yazma öğretmeğe başladı. Derse dört elle sarılan ve eğitmenini büyük bir ilgi ve alaka ile dinleyen Çatalçamlı Kadir Demirci, Galip Demirci ve Ruşen Demirci. ‘Ben de öğretmen olup; köyümü ve ülkemi aydınlatacağım.’ diyerek Sivas Yıldızeli Köy Enstitüsüne kayıt oldu. 1949 yılında kendisini Türk Mili Eğitimine adayan DEMİRCİ ailesi, o günden bugüne bir oğlunu, oğlu olmadıysa, damadını, gelinini hatta torununu; Köy Enstitüsüne, Öğretmen Okuluna veya Eğitim Fakültesine göndererek Türk Milli Eğitimine hizmet etti.

Erzincan ili Refahiye ilçesi sakinleri öğretmenliği öğlesine benimsemiş ki: Kimi okuyup adam olmak, kimi ülkesine ve milletine daha faydalı olmak, kimi anne ve babasının teşvikiyle,  kimi kendi öğretmenine hayran olduğu için öğretmenlik mesleğini seçmiş.

ATEŞ DEMİRCİ

1949 Refahiye doğumlu olan Ateş Demirci, Gümüşhane Öğretmen Okulu ve İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü mezunudur. Erzincan’da İlkokul öğretmeni olarak göreve başlayan Ateş Demirci, uzun yıllar İlköğretim müfettişi olarak çalışıp, 2018 yılında emekli oldu. Pendik’te ikamen eden Demirci 2021 yılında hayata gözlerini yumarak aramızdan ayrıldı.

AYNUR DEMİRCİ

1952 Refahiye doğumlu olan Aynur Demirci, Elazığ Öğretmen Okulu mezunudur. Uzun yıllar Pendik Orhan Sinan Hamzaoğlu İlköğretim okulunda sınıf öğretmeni olarak çalışan Aynur Demirci, 2012 yılında emekli olmuş, halen Pendik’te ikamet etmektedir.

ÖZCAN DEMİRCİ

1959 Refahiye doğumlu olan Özcan Demirci, İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü ve Marmara üniversitesi Beden Eğitimi mezunudur. Pendik Faruk Nafiz Çamlıbel Lisesi ve Pendik Orhan Sinan Hamzaoğlu Ortaokulunda Beden Eğitimi öğretmeni olarak çalışan, Pendik eski Tören komutanı, Erzincan Refahiye Nezahat Çeçen Ortaokulu Beden Eğitimi öğretmeni iken 2024 yılında emekli oldu. Özcan Demirci halen Antalya’da yaşamaktadır.

AŞKEN DEMİRCİ

Aslen Erzincanlı olan Aşken Demirci, 1964 yılında Kocaeli Gebze’de dünyaya geldi. 1986 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi Fakültesi’nden mezun olan Demirci; 1986 yılında Tekirdağ’da göreve başladı Sağlıklı, mutlu ve başarılı olmanın yolu sağlam bedenden geçer. Bunun yolu da sporu sevmek ve spor yapmaktır.  Başöğretmen Atatürk’ün, “Ben sporcunun zeki, çalışkan ve ahlaklısının severim.” Düsturuna inanan Demirci; okulun kapısından içeri girdiği ilk günden beri: çalışkan ve ahlaklı çocuklar yetiştirmek için uğraştı. Aşken Demirci, çalışkan ve üreten bir öğretmendir. Öğrencilerine ve ülkeye daha faydalı olmak için; kitap okuyup, tiyatro, konser ve seminerlere gitti. Sürekli kendisini yenileyip, geliştirerek 37 yıl çalıştı. Formatörlük, Koordinatörlük, Uzman Öğretmenlik, Başöğretmenlik ve Tören Komutanlığı gibi bir öğretmenin alabileceği tüm unvanları aldı.

ÖZGÜR DEMİRCİ

FAZİLET DEMİRCİ

MECİT DEMİRCİ

Refahiye doğumlu olan Mecit Demirci; Sivas öğretmen Lisesi ve Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunudur. Halen Pendik Gülizar Zeki Oban İlkokulunda sınıf öğretmeni olarak çalışmaktadır.

GÜLİN DEMİRCİ KİBAR

NURAY DEMİRCİ ERBAŞ

Refahiye doğumlu olan Nuray Demir Erbaş, Marmara Üniversitesi PDR mezunudur. Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nden emekli olan Erbaş halen Beşiktaş’ta oturmaktadır.

BAHRİ DEMİRCİ’İN ÇOCUKLARI,  TORUNLARI ve GELİNLERİ

Kadir Demirci (Sivas Yıldızeli Pamuk Pınar Köy Enstitüsü-Sınıf), Aynur Demirci (Elazığ Kız Öğretmen Okulu- Sınıf) , Özcan Demirci ( İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü -Beden) Güler Demirci (Sınıf), Nuray Demirci Erbaş (Rehber öğretmen) , Senem Göksen Demirci (Müzik ), Göknil Aybike Demirci (Çocuk Gelişimi ), Arda Erbaş (Kocaeli üniversitesi öğretim üyesi), Damla Su Erbaş (Paris Sarbon Üniversitesi Öğretim Üyesi), Aşken Demirci (Beden) Berktan Demirci (Türkçe), Güven Demirci ( Fizik), Jale Demirci ( Edebiyat), Elif Demirci (Türkçe öğretmeni)

MEVLÜT DEMİRCİ’NİN TORUNLARI

 İzzet Demirci (Gümüşhane Öğretmen Okulu - Sınıf) , Karabey Demirci (Gümüşhane Öğretmen Okulu- Sınıf), Sabri Demirci (Gümüşhane Öğretmen Okulu - Sınıf öğretmenidir).

KARABEY DEMİRCİNİN ÇOCUKLARI, TORUNLARI, DAMATLARI VE GELİNLERİ

Mecit Demirci ( Sınıf) Özgür Demirci (Türkçe) , Fazilet Demirci ( Sınıf ), Burcu Karabulut (Sınıf), Celal Ağmen (Sınıf Öğretmenidir)

ARİF DEMİRCİNİN ÇOCUKLARI ve TORUNLARI

Kenan Demirci (Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü – Sınıf), Ayfer Demirci (Sınıf), Nezahat Demirci (Sınıf), Halit Çetin (Fizik Öğretmenidir.)  

NAZAN DEMİRCİNİN TORUNLARI

Hayati Demirci (Coğrafya), Canan Demirci (Sosyal bilgiler öğretmenidir.)

HASAN DEMİRCİNİN TORUNLARI

Yıldırım Demirci (İlköğretim müfettişi- Pendik mem’de şube müdürü ), Ayşe Demirci (Fen bilgisi öğretmenidir.)

AZİZ DEMİRCİNİN ÇOCUKLARI VE TORUNLARI

Galip Demirci (Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü), Ruşen Demirci ( Arifiye Köy Enstitüsü), Ateş Demirci  (Gümüşhane Öğretmen Okulu, İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü) Gülin Demirci (Matematik), Ömer Sağıroğlu (Sınıf), Ertuğrul Demir ( Sınıf) , Serden Siller (Sınıf) Murat Kibar (Sosyal bilgiler öğretmenidir.)

Kendisini Türk Milli Eğitimine adayarak yurdun dört bir yanında öğretmen olarak çalışan çocuk sevgisiyle dolu, sabrın, fedakârlığın, çabanın ve ülke sevdasının takipçisi DEMİRCİ ailesine teşekkür eder, ebediyete intikal edenlere Allahtan rahmet, yaşayanlara sağlıklı ve mutlu nice yıllar dilerim.

Öğretmen ailesi gibi görünen DEMİRCİ’lerde  öğretmen dışında yüzlerce akademisyen, bürokrat, siyaset,  iş ve sanayi adamı, sanat ve meslek erbabı, doktor, mühendis, hukukçu, askerin ve polisinde olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Mustafa Telli