Bilecik'in şirin ilçesi Osmaneli'nde konaklayabilir, tarihi dokuyu gezebilir, Sakarya kıyısında yemek yiyebilir ve spor yapabilirsiniz.
BU TATİLİ ATA TOPRAĞI
OSMANELİ'NDE YAPABİLİRSİNİZ
Geçen hafta, Okul arkadaşlarım Bahattin Bulut ve Mustafa Demirkol ile baba dostu Berber Muammer Coşkun'u ziyaret etmek için ata toğrağı Bilecik Osmaneli' ye gittim. Bahattin Bulut: Osmaneli Belediyesi eski başkanı emekli öğretmen, Mustafa Demirkol: Osmaneli Halk Eğitimi Merkezi eski yöneticisi emekli öğretmen, Berber Muammer: Emekli erkek kuaförü
OSMANELİNİ SİZİN İÇİN GEZDİM
Osmaneli; Bilecik'in bir ilçesidir. Sakarya Bilecik karayolunda yer alan Osmaneli'nin kuruluşu MÖ. 8 binli yıllara dayanıyor. Helenlerle başlayan tarihi sürecin 1075. yılında Türklerle tanışan Osmaneli 1308 yılında Türk Kenti olmuş.
Anadolu Selçuklu Hükümdarı Sultan Alaaddin'in daveti ile Oğuzların Kıyı Boyuna mensup Türkler Ertuğrul Gazi komutasında Söğüt Domaniç bölgesine yerleşip, 1299 yılında Osmanlı Beyliğini kurarlar. Osmanlı Beyliği Rumeli'ne geçince devlet, İstanbul'u fethedince imparatorluk olur.
Biz de işte bu ata topraklarını sizin için gezip, fotoğraflayarak kaleme aldık. 1914 yılında Osmaneli adını alan kent, Pamukova ve Bilecik il merkezi arasındadır. Etrafı dağlarla çevrili büyük bir ova üzerinde bulunan Osmaneli'nin 4 mahallesi 27 köyü var. 22 bin kişinin yaşadığı şehri ortadan ikiye bölen dört şeritli yoldan biri eski E5, diğeri ise Mustafa Kemal Paşa Caddesi'dir. İki şeritli diğer caddeler ise İstasyon Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Sakarya Caddesi ve Cemal Bey Caddesidir. Tarım ve hayvancılıkla geçinen Osmaneli'nde irili ufaklı onlarca fabrika var. Mermer ocakları, ekmek ayvası ve içmeleri ile tanınan Osmaneli 8 bin yıllık tarihi dokusu ile turizm kenti olmaya aday.
OSMANELİ BELEDİYESİ
2014 yerel seçimlerinde başkan seçilen Başkan YMM Münür Şahin, çalışkan ve başarılı bir başkan. 2019 seçimlerinde bağımsız aday olan Başkan Şahin; % 37,6 oy alarak % 30 oy alan İyi partili ve % 15 oy alan Ak partili adayı geçip, ipi göğüslemiş. Bu sonuçlardan anlaşılacağı üzere Osmaneli'liler partiye değil, çalışan ve başarılı gördükleri adaya oy vermişler.
Eski ve yeni olmak üzere birbirinden farklı iki yapıya sahip. Eski tek katlı cumbalı evleri koruyan gerektiğinde restore eden Osmaneli'liler eski yapıyla uyumlu yeni ve modern binalar yapmışlar. Boydan boya uzanan caddelerin her iki yanında kaldırım, kaldırım boyunca dizilen ağaçlar, zeminde ise kilitli taş var. Eski dar sokaklardaki kaldırımı kaldırarak daha kullanışlı yol üretmişler.
Osmaneli'liler sabahın erken saatlerinde kalkıp, işlerinin başına geçiyorlar. Erkekler hoş sohbet ve nüktedan, kadınlar erkeklerle birlikte omuz omuza çalışıyor, kimi bağ bahçede, kimi dağ bayır hayvan peşinde.
OSMANELİ SOKAKLARINDA TARİH İLE İÇ İÇEYAŞAYABİLİRSİNİZ
BALABAN MEYDANI
Osmaneli'nin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Balaban Meydanı, iki katlı cumbalı evleri ile buram buram tarih kokuyor. Koruma altına alınan evler, Türk kültürünü günümüze taşıyan birer abide gibi biz buradayız diyorlar.
RÜSTEM PAŞA CAMİ
Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı ve sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1542 Yüzgeç Mehmet Paşa'ya yaptırılan kare planlı cami fetih suresiyle süslenmiş. Cami Kuran dersi alan çocukla bir başka anlam kazanmış.
HAGİOS GEOGİOS KİLİSESİ
Tapınaklar bölgesinde yer alan Kilise, eski kilise üzerine 1874 yılında yeniden inşa edilmiş. Etrafı tel örgüyle çevrilip, koruma altına alınan kilisenin dört duvarı ayakta olup, çatısı yok. Kilisenin restorasyon kapsamına alındığı önümüzdeki günlerde restorasyonun başlanacağı söyleniyor.
BAYRAKLI DEDE TÜRBESİ
Osmanlı ordusunun bayraktarlığını yapan bir kişiye ait olduğu söylenen Bayraklı Dede, şahadetinden sonra buraya gömülmüş. Dikdörtgen bir yapıya sahip türbe gün boyu ziyaretçilere açık.
TARİHİ HÜKÜMET KONAĞI
19. Yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen Tarihi Hükümet konağı, geleneksel Osmanlı evlerine benziyor. İki katlı olan konak dört bir yanına yerleştirilen köşe pencereleri ile insan ruhuna huzur, mekâna aydınlık ve ferahlık veriyor.
TARİHİ SAKARYA NEHRİ
OSMANELİ'YE CAN VERİYOR
Osmaneli' ye hayat veren Sakarya Nehri, kıvrım kıvrım akarken hem şehrin ovalarını, hem evlerin bağ ve bahçelerini suluyor hem de şehre ağaç ve çimleri ile yeşillik, spor alanları ile spor imkânı, çocuk parkları ile kadınlara kolaylık, şehre estetik ve huzur veriyor.
UÇAK POSTASI
Türk havacılık tarihinin bir ilkine sahne olan Osmaneli; ilk uçak postasının kullanıldığı kenttir. 12 Şubat 1914 de havalanan uçak Osmaneli'nden aldığı mektupları Bilecik'e taşıyarak Osmaneli'ni Türk posta ve havacılık tarihine sokmuş. Bu anı ölümsüzleştiren uçak maketi 1914 yılındaki yerinde hemen havalanacakmış gibi duruyor.
GÖZETLEME KULELERİ
Roma döneminden günümüze kadar gelen Gözetleme kuleleri, Selçuklu ve Osmanlı döneminde kullanılmış ve halen yangın gözetleme kulesi olarak kullanılan tarihi yapılardır.
OSMANELİ HER GEÇEN GÜN BİRAZ DAHA GELİŞİYOR
TEKKE SEYİR TEPESİ
Şehre hakim bir tepe üzerinde bulunan Tekke Seyir Tepe'si; 2021 yılında Osmaneli Belediyesi tarafından yapılmış. Osmaneli panoramasına sahip tepede; Yemek yiyebilir, çay içebilir ya da şehri bir uçtan bir uca seyredebilirsiniz.
OSMANELİ İTFAİYESİ
7/24 saat görevinin başında olan itfaiyecilere teşekkürler. Kendilerini sabahın ilk saatlerinde ziyaret ettiğimiz Osmaneli itfaiyecilerini hazır kıta, tam teçhizat görevlerinin başında gördük. İkişer kişilik üç ekip halinde çalışan Osmaneli İtfaiyesinin 3 yangın söndürme aracı her an göreve hazır.
HALK EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Şehrin merkezinde ye alan halk eğitimi merkezi, vatandaşın istediği her kursu açıp, isteyene iş kapısı, isteyene hobi kursu olmuş. Geçen yıl 2 bin 500 kursiyere okuma yazma, tekstil, yeme, içme ve resim kursu veren halk eğitimde bir birinden çalışkan ve başarılı öğretmenler var.
KAPALI PAZAR
Osmaneli’nde üstü kapalı etrafı çevrili modern bir semt pazarı var.
OSMANELİ STADI
Spora ve sporcuya önem veren osmaneli'nde nizami ölçülerde bir stat var.
EMRE ÖZTÜRK SİGORTA
Sağlık, trafik, emeklilik, yangın, nakliye ve deprem gibi hemen her konuda sigorta hizmeti veren Emre Öztürk 7/24 Osmanelilerin hizmetinde.
OSMANELİ ÇARŞISINDA DÜN İLE BUGÜN
İÇ İÇE
BALABAN EKMEK FIRINI
Cihan Acar tarafından işletilen odun fırınında ekşi mayalı ekmek üretiliyor. Tepeden tırnağa tertemiz, yöresel un ve ekşi maya kullanılarak taş fırında ekmeği kadınlar pişiriyor. Balaban'da kadınlar erkeklerle beraber hamur yoğurup, baston büküyor, pasa sürüp, ocağa hamur atıyor.
DEĞİRMENCİ ÜNAL TARIM
Osmaneli'nin tarihi mekânlarından biride Atakan Ünal'a ait değirmendir. Tarihi değirmende geleneksel yollarla yem kıran, buğday eleyen ve fırınlanmış biberi öğüten Ünal Tarım, Osmaneli ve çevre ilçelere değirmen hizmeti üretiyor.
OSMANELİ'DE NEREDE KONAKLAMAK İÇİN FARKLI SEÇENEKLER VAR
ŞİFALI İÇMELER
Şehir merkezinin hemen yanında İstanbul-Osmangazi-Bilecik kara yolu üzerinde, dağların eteğinde bulunan şifalı içmeler; böbrek, mide, safra kesesi, egzama, gibi deri hastalıklarına iyi gelen bir suya sahip. Geçtiğimiz yıllarda yeniden imar ve inşa edilen İçmelerde bir birinden bağımsız apart otel misali 100 yatak var. Yöresel satış mağazaları, ATV parkuru, orman içi yürüyüş rotaları, piknik alanları yemek ve dinlenme alanları bulunan Prof. Dr. Yunus Söylet İçmeler Tesisi İletişim numarası: 0 554 161 41 31 ve 0 554 161 41 32, Mail adresi: icmeler@osmaneli.bel.tr 'dir.
KELEMCİOĞLU OTEL
Şehir merkezinde bulunan otel 4 katlı modern bir yapıya sahip. 21 Odası 60 yatağı bulunan otel; temiz ve bakımlı bir mekâna, işini bilen güler yüzlü ve çalışkan bir personeli olan otelin odalarında; buzdolabı, TV, Wi-Fi, elbise dolabı, klima, banyo, WC gibi birim ve olanaklar var.
HER KÖŞE FARKLI BİR TAT
KONAK LOKANTASI
Osmaneli merkezde bulunan Konak Lokantası, temizliğe, yöresel ürünleri, tat, lezzeti ve güler yüzü ile öne çıkıyor.
OSMANELİ MOTOR TUTKUNU BİR KENT
Artan benzin fiyatını motor bisiklet ile çözen Osmaneliler her eve bir motor bisiklet almış. Motor bisiklet olunca da hemen bir sürücü kursu açılmış.
OSMANELİ MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSU
Osmaneli'nin tek sürücü kurs merkezi olan Osmaneli Sürücü kursu, motor bisikletten traktöre hemen her kursiyere ehliyet vermek için kurs veriyor.
KARPUZ CENNETİ
Karpuzu ve ayvası ile meşhur olan Osmaneli büyük bir tarım alanına sahip. Yöresel tarım yapılan Osmaneli'nde hayvancılık da çok önemli bir noktada yer alıyor. Bir iki bahçede gördüğüm kadarı ile kiraz ve erik bu sene masrafı karşılamadığı için toplanmamış, ürünler ağaçta kalmış. Söylenen şu: “Tüccar eriği 4 liraya alıyor. İşçi gideri ile maliyeti 3,5'liralar seviyesinde. Bırak ağaçta kalsın konu komşu, çocuklar kuşlar yesin.” Çalışkan kadınların çözümü ise: Ağaçta kalan üründen marmelat, pekmez, meyve suyu gibi yan ürünler üretmek.
MÜTEVAZI İNSANLAR
Osmanlının kurucusu Osmaneli'liler; çalışmayı, yemeği ve sohbeti seviyor. Bir biri ile yardımlaşan, bir birine gidip gelen büyük bir aile gibiler. Turiste sıcak bakan, baktığında güzeli gören Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu, Allah dostu, Türklüğü ile gurur duyan Osmaneli halkı için ne desek az. Kadın erkek her bir çalışan ve üreten, her biri bir biri ile uyumlu, her biri hoş sohbet. Her gün 100 simit satan şehrin tek seyyar satıcısı «Şükür abi» diyor.
OSMANELİ SOKAKLARINDA BİR BİRİNDEN İLGİNÇ ONLARCA GÖRÜNTÜ VAR
OKUYAMIYOR AMA DİLEKÇE YAZIYOR
Osmaneli'nin emekli adliye memuru İsmail Kiremitçi, emekli olduktan sonra küçük bir arzuhalci dükkânı açmış. Avukatın olmadığı yıllarda binlerce Osmaneli'liye hukuk hizmeti veren Kiremitçi ilerleyen yaşına rağmen hala daktilosunun başında. Yaşı o kadar ilerlemiş ki okuyamıyor ama davalı veya davacının anlattığını dinleyip, anlatıma uygun dilekçeyi daktilonun tuşlarına basarak yazıyor
BAHATTİN BULUT
Okul arkadaşım Bahattin Bulut; bir dönem Osmaneli' belediye başkanlığı yapmış, başkanlığı dönemindeki alt yapı çalışmalarıyla Osmaneli'ni; imar, tarım, hayvancılık, sanayi ve turizm alanında önemli bir noktaya taşımış, garip guraba babası, Osmaneli'lilerin dedesi siyasetçi ve emekli ğretmendir.
TEŞEKKÜR
Osmaneli' de beni misafir eden vakit ayırıp, para harcayan Bahattin Bulut, Mustafa Demirkol ve Berber Muammer Coşkun ile bana kapılarını açan devlet dairelerinin yönetici ve çalışanlarına, özel kurumların sahiplerine, sokakta selam verip sohbet ettiğim, yemeğini yiyip, çay ve kahvesini içtiğim tüm Osmaneli'lilere teşekkür ediyorum.
Yer darlığı sebebiyle kurumuna veya kendisine bu sayfada yer veremediğim tüm Osmaneli'lilerden özür diliyorum.
Mustafa Nazım Telli
mustafatelli54@ hotmail.com