Türk dünyası ile ilgili yaptığı gazetecilik çalışmaları, yazı, araştırma ve “Özel Röportajları” ile Özbekistan Ulusal Medya Ödülü Altın Kalem, Kazakistan Ulusal Medya Ödülü “Elbaşı” Gazetecilik Ödülü ve Kırgızistan “Üstün Hizmet Madalyası” ödüllerine layık görülen gazeteci, Araştırmacı-yazar Muhammed Ruzubay tarafından yazılan kitap, Mart 2024 itibariyle okurlarıyla buluşacak.
Kitabı yazmaya 10 Aralık 2015 günü karar verdim
Kitabın yazarı Muhammed Ruzubay TRT Haber’e yaptığı açıklamada, Aziz Sancar’ın sadece bir bilim adamı olarak değil, hadisata bakış açısı, sosyal bilimlere vukufiyeti, duyarlılığı, mutevazı, sevecen kişiliği, başarılı hayat hikayesi ve Türk dünyasına duyduğu büyük sevda ile Anadolu ve Ata coğrafyasında “Büyük Bilge” olarak kabul gördüğünü belirterek, “Ben hoca Nobel Ödülünü aldığı gün bu kapsamda bir kitap yazarak Türk dünyasına armağan etmeye karar verdim. Aziz Sancar’ın, özellikle, ‘Bu ödülü tüm Türk dünyası adına aldım’ demesi bende büyük sevgi, saygı ve hayranlık uyandırdı. Ben de Türk vatandaşı Ulu Türkistan’ın bir kalem erbabı evladı olarak değerli bilgemize vefamı ifa edeceğim dedim ve o günden itibaren okumaya, not almaya, yazmaya başladım” dedi.
Ne dünyada, ne Türk dünyasında bu kapsamda bir kitap yok idi, yazılması lazımdı
Muhammed Ruzubay, kitabın 5 ana bölüm ve 1 özel ekten oluştuğunu; 1.Bölümde Aziz Sancar’ın Psiko-Biyoğrafisinin, 2.Bölümde Aziz Sancar’ın bilim yolculuğu ve bilim dünyasına kazandırdıklarının, 3.Bölümde, Aziz Sancar’ın şahsında temel insani davranış, erdem ve özelliklerin, 4.Bölümde, Aziz Sancar’ın büyük Türk milliyetçiliği, vatanperverliği ve Türk dünyası sevdasının, 5.Bölümde Aziz Sancar ile Özbekistan Semerkant ve Buhara’yı karış karış gezerek geçirdikleri 7 günün hikayesinin yer aldığını ifade etti.
“Bildiğim kadarıyla Aziz Sancar hoca hakkında bu kapsamda ve muhtevada, ne dünyada ve ne de Türk dünyasında böyle bir kitap yok. Çalışmamın bu konuda büyük bir eksikliği gidereceği ve Türk dünyasının ortak hafızasına, tarihe küçük ama değerli bir katkı ve belge olarak yer alacağı kanaatindeyim.” Dedi..
Hem Aziz Sancar’a vefa, hem başarı, bilim ve milli Ülkülerde farkındalık Oluşturması amacıyla yazdım
280 sayfalık geniş kapsamdaki kitabı yazma amacını, “Aziz Sancar’a vefa” ve “Başarı, bilim ve milli ülküler konusunda farkındalık kılavuzu” olarak açıklayan yazar, kitabın muhtevası konusunda şu bilgileri verdi: “Kitabımın, hoca hakkında bilinenleri tekrarlayan her hangi bir kitap olmasını istemedim. Aziz Sancar’ı şanına yakışır bir ‘Evrensel İnsan’ olarak, elden geldiğince her yönüyle ele aldım ve toplam 50 küsur bilgelik, kişisel gelişim ve yönetim kitabını ve buna ilaveten onlarca makaleyi satır satır okuyarak, o kaynaklardan süzüp çıkardığım değişmez evrensel kadim bilgelik ilkeleri ile harmanlayarak kaleme aldım. Bu açıdan da bir başucu kitabı yazdığımı düşünüyorum. Bunu zaman ve okurlardan gelecek dönüşler gösterecek olsa da, ben bunun tescilleneceğinden eminim.”