Danıştay kararını verdi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Kararı ile çekildiği İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin kararını verdi.

Türkiye'nin uzun süre konuştuğu konulardan biri de İstanbul Sözleşmesi'ydi. 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı Kararı'nda, "Türkiye Cumhuriyeti adına 11.05.2011 tarihinde imzalanan ve 10/02/2012 tarihli Bakanlar kurulu kararı ile onaylanan 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3'üncü maddesi gereği karar verilmiştir" ifadeleri kullanılarak Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiği duyurulmuştu.

DANIŞTAY KARARINI VERDİ
Söz konusu karar muhalefetin ve kadın örgütlerinin tepkisini çekmiş. Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'a başvuru yapılmıştı. Yıllar sonra Danıştay merakla beklenen kararını açıkladı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesini “hukuka uygun” buldu.

NE OLMUŞTU?
Türkiye, sözleşme 11 Mayıs 2011'de imzaya açıldığında ilk imzayı atmış, 24 Kasım 2011'de parlamentosunda diğer ülkelerden önce onaylamış ve onay sürecini sonuçlandıran Bakanlar Kurulu Kararının 8 Mart 2012'de, Dünya Kadınlar Gününde Resmi Gazete'de yayımlanmasını takiben, 14 Mart 2012'de onay belgesini Avrupa Konseyi Sekreteryası'na sunan ilk ülke olmuştu.20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı'yla Türkiye anlaşmadan çekilmişti.

.