Ülke genelinde yaklaşık 118 bin orman gönüllüsü çeşitli zamanlarda bu eğitimlerle tecrübeli hale getiriliyor. Sadece İstanbul'da 6 bin orman gönüllüsü bulunurken bu gönüllülerin yarısı tam donanımlı bir şekilde hazırlanmış durumda.

Gönüllülere verilen bu eğitimlerle yangın gibi afetler zamanında gerçek saha personelinin işlerinin gönüllülerce kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Kıyafetleri Özel


Orman müdürlüğü tarafından yaptırılan ve gönüllülere ücretsiz olarak dağıtılan kıyafetler, özel olarak yangına dayanaklı olarak yaptırılmıştır. Bu kıyafetlerin normal bir yangın işçisinin kıyafetlerinden bir farkı yoktur. Kıyafet başı maliyetin 10 bin TL olduğu söylenen eğitimlerde temel amacın insan ve canlı hayatı olduğunun altıda çizilmektedir.

Arazöz özellikleri

Yangına müdahale konusunda orman gönüllülerinin müdahale aracı olan Arazöz'leri tanıması gerektiği düşünülmüştür. Bu kapsam yapılan 2. kur eğitiminde, Arazöz aracı ve aracın özelleri anlatıldı.

Arazöz araçlarında ortalama 4-5 personel bulunmaktadır ve bu araçlar yaklaşık 4 ton su almaktadır. Bu suyu 10 barlık 2 çıkış vanasında ve 50 barlık 1 çıkış vanasından verebilmektedir. Yaklaşık olarak 1 km'ye kadar müdahale etme şansı bulunan arazözler, kendilerini yangından korumak amacıyla kendisini soğutan ayrı bir sisteme de sahiptir.

Arazöz araçlarında 4 ton su deposunun yanında 200 litre köpük deposu da bulunmaktadır. Arazözlerde 4 tane 100 metre uzunluğunda ince hortum ve 1 tane 100 metre kalın hortum olmak üzere 500 metre hortum bulunmaktadır.

En son gerçekleştirilen eğitim Beykoz, Poyraz Orman Yangın Harekat Merkezinde verilirken, eğitim alan gönüllüler, iyi birer yangın savaşçısı olmak için gayret ettiler.