SEÇİME DOĞRU
14 Mayıs 2023 pazar günü 28. Dönem milletvekillerimizi ve 13. Cumhurbaşkanımızı seçeceğiz.

Her seçim bir irade beyanıdır. Bütün milletin iradesi Milli iradedir.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi'nin 21'inci maddesi ve 21 Kasım 1990'da Paris'te imzalanan “Paris Şartı” nda şu ifadelere yer verilir; ''İnsan Hakları ve temel özgürlüklere her insan doğduğu anda sahip olur, bunlardan feragat edilemez ve hukukun güvencesi altındadır. Devletin birincil sorumluluğu bunları korumak ve geliştirmektir. Bunlara saygı, aşırı güçlü bir devlete karşı asli bir güvencedir. Bunlara uyulması ve eksiksiz işlerlik kazandırılması özgürlük, adalet ve barışın temelidir. Demokratik yönetim, düzenli aralıklarla yapılan özgür ve adil seçimlerle ifadesini bulan halk iradesine dayalıdır.

Demokrasinin temeli, insanın kişiliğine saygı ve hukukun üstünlüğüne dayanır. Demokrasi, ifade özgürlüğünün, toplumdaki bütün kesimlere hoşgörü gösterilmesinin ve her fert için fırsat eşitliğinin en iyi güvencesidir.” Burada özellikle demokratik yönetimin özgür ve adil seçimlerle sağlanabileceği ve bunun en önemli hukuk güvencesi olduğu vurgulanmaktadır.


İnsan Hakları ve temel özgürlüklere her insan doğduğu anda sahip olur, bunlardan feragat edilemez ve hukukun güvencesi altındadır. Devletin birincil sorumluluğu bunları korumak ve geliştirmektir. Bunlara saygı, aşırı güçlü bir devlete karşı asli bir güvencedir. Bunlara uyulması ve eksiksiz işlerlik kazandırılması özgürlük, adalet ve barışın temelidir. Demokratik yönetim, düzenli aralıklarla yapılan özgür ve adil seçimlerle ifadesini bulan halk iradesine dayalıdır. Demokrasinin temeli, insanın kişiliğine saygı ve hukukun üstünlüğüne dayanır.
Demokrasi, ifade özgürlüğünün, toplumdaki bütün kesimlere hoşgörü gösterilmesinin ve her fert için fırsat eşitliğinin en iyi güvencesidir.” ifadesine yer vermektedir. Burada özellikle demokratik yönetimin özgür ve adil seçimlerle sağlanabileceği ve bunun en önemli hukuk güvencesi olduğu vurgulanmaktadır.

Demokrasi, temsili ve çoğulcu karakteri ile seçmene karşı sorumluluğu, kamu makamlarının hukuka riayet etmesi ve adaletin yansız bir şekilde dağıtılmasını da zorunlu kılar. Kimse yasaların üstünde olamaz. Her fert düşünce, vicdan ve inanç özgürlüğüne sahiptir. Herkes hür ve adil seçimlere katılma hakkına sahiptir. Seçimin gizli, sayımın açıktan yapılması esastır. Seçmen kimi niçin seçeceğini bilerek seçmelidir. O zaman görevini tam ve doğru yapmış olur.


Bizim inanç değerlerimizde de bilgi sahibi olmak önemlidir. ''Hiç bilenlerle, bilmeyenler bir olurmu?'' (Kur'an ı Kerim 39/9). Bilginin öğrenilmesi ve kullanılması emredilir. Bilginin kullanılması düşünmektir. Kur'an-ı Kerim'de aklımızı kullanmamızı emreden çokça emir ve öğüt vardır.(Bakara suresi 44-73-76-170-171…..)
Seçim irade beyanıdır. Kişinin geleceğine vekalet vermesidir. Önemli bir görevdir. Seçenler bilgi ile akıllarını kullanarak iradelerini hür bir şekilde beyan etmelidir. Seçilenler de hukukun üstünlüğünü esas alarak yasalar çerçevesinde görevlerini yerine getirmeliler.

14 Mayıs'taki 28. Dönem Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimi milletimiz ve ülkemiz için hayırlı ve hayırlısı olsun.

TUNCAY ORUÇ