HOCALARIN HOCASI DİL BİLİMCİ YAZAR
YAMAN ARIKAN’I KAYBETTİK
Uyanış yayınevi sahibi, Milli Kültürümüzün temsilcisi, Hocaların hocası, Dilbilimci, Yazar, Mütercim, merhum Başbuğ Alparslan Türkeş’in yol arkadaşı, MHP eski Genel İdare Kurulu Üyesi, Yaman Arıkan’ı dua ve gözyaşları arasında toprağa verdik.
Başbuğ Türkeş, zaman zaman İstanbul Üniversitesi karşısında yer alan kafede (küllükte) üniversiteli gençlerle bir araya gelip, bir çay eşliğinde sohbet eder. Bu sohbetlerden birinde Edebiyat Fakültesi öğrencisi Yaman ile tanışır, bir gün Yaman’a “Sen adın gibi Yaman bir delikanlısın, bilgili, hoş sohbetsin, elin de kalem tutuyor. İslam ve Türklük ile ilgili görüşlerini, duygu ve düşüncelerini çok beğendim. Bize toplumu kucaklayacak, gençlere yol gösterecek Türklük ve İslamiyet ile ilgili kitaplar yazabilir misin? Der. Bu soruyu emir kabul eden Yaman Arıkan; 1969 yılında Türklük Gurur ve Şuuru’nu, 1970 yılında İslam Ahlak ve Fazileti’ni yazar. Ülkü ocaklarında, MHP teşkilatlarında ve hemen her ülkücünün kütüphanesinde yer alan bu kitapların sahibi şimdi yok.
Yaman Arıkan 1937 yılında Manisa Gökeyüp Köyünde dünyaya geldi. İlkokulu Salihli Gökeyüp köyünde, ortaokulu İstanbul Beyoğlu Ortaokulu’nda, liseyi Kabataş Erkek Lisesinde, üniversiteyi İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okur. Filoloji mezun olan Arıkan, Kütahya Simav’da hafızlık, İstanbul Tophanede Arapça ve medrese dersleri alır. Arapça, Farsça ve İngilizce bilen Arıkan, 1971 yılında Uyanış Yayınevi’ni kurar.
Türkeş’in emriyle yayın hayatına girip; Türklük Gurur ve Şuuru, İslam Ahlâk ve Fazileti, Azrail’e Meydan Okuyan İki Türk, İki Mustafa’mız, Yunus Emre, Gazali, Gençlere Dini Bilgiler, Mızraklı İlmihal gibi tarihi, dini ve sosyolojik 30 kitap yazarak ülkücülere ve Türk milletine yol gösterir. Son eseri 7 ciltlik Yunus Emre Külliyesi basım aşamasındadır.
MHP Genel İdare Kuruluna kadar yükselmesine rağmen, önüne gelen tüm dünya nimetlerini elinin tersi ile itip, ilmiyle amel ederek eserleri, konferansları ve seminerleri ile Türk İslam ülküsüne ışık oldu. Yunus Emre hayranıydı, Yunus Emre’yi anlattırdı.
Uzun bir süredir rahatsız ve evinde tedavi altında olan Yaman Arıkan 7 Haziran 2021 Pazartesi günü fani dünyaya veda ederek aramızdan ayrıldı. 8 Haziran Salı günü Erenköy Sahray-ı Cedit caminde saat 14:30 kılınan cenaze namazı sonrası Pendik Dolayoba mezarlığında dua ve gözyaşları arasında toprağa verdik.
Cenaze törenine Yaman Arıkan Ailesi, akrabaları, komşuları ve sevenleri katıldı. Eski arkadaşlarında MHP eski milletvekili Ahmet Çakar ve Nazif Okumuş, okul arkadaşı Marmara İlahiyat fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Karaçam, öğrencileri Mustafa Nazım Telli ve Mehmet Nusret Esi törende yer aldı.
Musalla taşı önünde toplanan sevenlerine hitap eden Merhum Arıkan’ın hafızlık hocası ve kayınpederi Abdullah Şahiner, Arıkan için; ‘’Allah dostu Yaman Arıkan’a hakkınızı helal eder misiniz’’, dediğinde hep birlikte “Helal olsun” demenin buruk hazzıyla doluyduk. Buruktuk çünkü çok önemli ve sevdiğimiz birini kaybediyorduk, seviniyorduk çünkü bir Allah dostuna Şahadet ediyorduk.
Kabre bir kürek toprak da ben atabilir miyim diye bir biri ile yarışan bir avuç gönüllünün gözyaşları Merhum Arıkan’ın hocası Abdullah Şahiner’in duası ile sel olup, toprakla kucaklaştı.
Manisalı bir köy çocuğu olarak dünyaya gelip, çocuk yaşında ve tek başına İstanbul’da bir caminin sundurmasında yaşayarak kendi masrafını kendi karşılayıp, ortaokul, lise ve üniversitede okuyan, okurken medrese dersi alıp, üç dil öğrenen Merhum Yaman Arıkan ömrünü Türk İslam sevdasına adamış, Türk milliyetçisi ve Allah dostuydu. Milletinin mutlu olması için çalıştı, devletinin güçlü olması için çabaladı.
Merhum Yaman Arıkan Türk’ün gürleyen sesi İslam’ın gönül elçisi, Hümeyra, Mehmet, Ahmet Bilgehan, Fatma Betül ün babası, Mualla Arıkan’ın eşiydi. "Biz Yunus’un dilini bu güne getirebilseydik, tüm dünya Türk ve Müslüman olurdu." diyen Yaman Arıkan hocamız için ne desek az. Allah’tan geldi, Allah ile hem hal olup, Allah’a gitti. Türk Gençliği hayatı yüzlerce ibretlik anı ile dolu Yaman Arıkan’ı unutmayacak.
Hakkını helal et hocam.
Mustafa Nazım Telli