yerelhayat @ hotmail.com

PENDİK'TE ÇAY, ÇARŞI CAMİDE İÇİLİR

MÖ 2700’lü yıllara uzanan bir tarihe sahip olan çayın ana vatanı Çin'dir.
Çin’de başlayan çay üreticiliği Çin’den Avrupa’ya, Avrupan'dan Türkiye’ye gelmiştir.

Türkiye’de ilk çay hasadı 1938 yılında yapılmış, İlk çay fabrikası, 1947 yılında Rize’de açılmıştır.

Yüzlerce faydası bulunan çayı hemen hepimiz büyük bir keyif ile içeriz. Çay kahvaltıda çeşni, öğlen yemeğinde hazım kolaylaştırıcı, akşam yemeğinde keyiftir. Çay arkadaş sohbetinde vesile, ağaç gölgesinde moladır. Yazın serinletici, kışın ısıtıcıdır. Çay hastaya şifa, dertliye deva, işleri yerinde olana muhasebedir. Kimi soluklanmak için, kimi sevdiği ile birlikte olmak için çay içer.

Sinsi ve ölümcül bir hastalık olan Kovit-19 belasını yaşadığımız bu günlerde Kafe, kahvehane ve çay ocaklarında çalışan ocakcılar, temizliğe büyük önem veriyorlar.

Bu ocakcılardan biri de Merkez Cami Çay Ocağı ocaksı Bedri Gülcen Beydir.

Bedri Usta: "iyi çay için kazan, çaydanlık, çay bardağı, çay tabağı ve çay kaşıkları temiz olmalı. Çay tabağı temizliği kolay ve kir tutmayan porselen tabak, çay kaşığı paslanmaz çelikten olmalı. Temiz bardağı eline alan müşteri gönül rahatlığı ile çayını içebilmeli, çayı içerken her yudumdan ayrı bir tat ve ayrı bir keyif almalı." diyor.
İyi çayın kullanılan malzeme ile yakın ilgisi olduğunu söyleyen Bedri Usta; ' Çay için üç malzeme var. Bildiğiniz gibi bu malzemeler, su, çay ve şekerdir.

Bedri Usta, Su olarak; kaynak suyu veya damıtılmış ve dinlenmiş çeşme suyu, Şeker olarak; şeker pancarından üretilen doğal ve ambalajlı şeker, Çay olarak da Çaykur'un çayını kullanıyor. Bedri Ustanın suyu dinlenmiş su, çayı bir iki ay dinlenmiş ve elenmiş çay.

Bedri Usta çayı demlerken, suyu 120 derecelere kadar kaynatıyor. Kaynamış suyu çaydanlığa alıp, üzerine elenmiş çayı döktükten sonra on dakika kadar demlendiriyor.

Demlenmeden çayı açmayan, çay bardağını kaynar su ile ısıtmadan çay doldurmayan Bedri Usta; "Çayı bardağa dökmek bir sanattır." görüşünde.

İşini severek yapan, çalışkan, titiz ve güler yüzlü bir çaycı olan Bedri Usta, bardakları her kullanımdan sonra çamaşır suyuna yatırıp, bardak ağızları başta olmak üzere bardağın her yerini deterjanlı suyla yıkadıktan sonra, 100 derecelik bulaşık makinesinde bir daha dezenfekte ediyor.
Müşteri sağlığına büyük önem veren ve kendi demleme metodu ile iyi bir tad yakalayan Pendik Çarşı Cami Çay ocağı ocakcısı Bedri Usta çaycıların piri gibi.

Pendik'te gönül rahatı ile çay içeceğiniz yüzlerce yer var. Konumu, temizliği, tadı, fiyatı ve güler yüzlü hizmeti ile Pendik Çarşı Cami Çay Ocağı Pendikte tek.